Ministerstvo pôdohospodárstva: Podporujeme hydinárov všetkými možnými spôsobmi

NETKY.SK • 16 December 2016, 15:46 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva: Podporujeme hydinárov všetkými možnými spôsobmi

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podporuje hydinárov všetkými možnými spôsobmi. Zároveň hľadá aj ďalšie možnosti, čoho dôkazom je realizácia odplaty prostredníctvom Plemenárskych služieb SR, v rámci ktorej sa hydinárom poskytujú finančné prostriedky za poskytnutie údajov. Pre TASR to dnes uviedla Jana Gasperová z odboru komunikácie ministerstva pôdohospodárstva.

slovakia

left justify in out

Reagovala tak na vyjadrenia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), ktorá upozorňuje, že sebestačnosť Slovenska v produkcii hydiny sa nedarí už niekoľko rokov zvyšovať a drží sa na úrovni 54 %. Bez podpory štátu sa ju však podľa hydinárov zvyšovať nepodarí.

 

"Ministerstvo vždy hľadá spôsob, ako podporiť oblasť živočíšnej výroby," zdôraznila Gasperová. Podporná politika má podľa jej slov pozitívny dosah na situáciu v sektore. "Koncom prvého štvrťroka 2016 sa stavy hydiny v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2015 zvýšili o 13,5 % a koncom druhého štvrťroka boli vyššie o 15,8 %," vyčíslila Gasperová. Rast pokračoval podľa jej slov aj v treťom štvrťroku 2016, počet hydiny bol o 18,8 % vyšší ako v tom istom období minulého roka.

 

Agrozrezort podľa jej slov v tomto roku pripravil podporu hydinárom vo výške 643.000 eur. Za systémové riešenie však považuje ministerstvo posilnenie poľnohospodárov v celom odberateľsko-dodávateľskom potravinovom reťazci vrátane ich férového postavenia voči sektoru obchodu.

 

Podľa rezortu sa totiž jasne ukazuje, že zlyháva férové prerozdelenie marže a očividne jej najväčšia časť ostáva u obchodníkov. "Za týchto okolností nepomáha ani zníženie DPH a najhoršie na tom ostávajú prvovýrobcovia a spracovatelia potravín," zdôraznila Gasperová.

 

Keďže nejde len o problém na Slovensku, agrorezort otvoril podľa jej slov túto tému aj na európskej úrovni. Téma posilnenia postavenia poľnohospodárov zahŕňa podľa rezortu férové zmluvné vzťahy v trhovom prostredí, možnosti združovania sa výrobcov, tiež transparentnosť, a to nielen v cenotvorbe, ale aj primeranosť marže, informovanosť spotrebiteľa a aj nekalé obchodné praktiky.

 

Tento týždeň ministri poľnohospodárstva podporili návrh Slovenska na prípravu celoeurópskej legislatívy v boji proti nekalým obchodným praktikám. "Jednohlasná podpora Rady ministrov znamená, že nekalé obchodné praktiky budú pod drobnohľadom na celoeurópskej úrovni. Boj proti nim, roky prehliadaný, sa vďaka slovenskej agrárnej diplomacii stáva jednou z priorít Rady i Európskej komisie," doplnila ministerka Gabriela Matečná. Na nekalé obchodné praktiky sa už únia podľa jej slov nikdy nebude pozerať tak ako doteraz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies