Ministerstvo pôdohospodárstva chce stromy na Kolibe

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 13:00 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva chce stromy na Kolibe

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva zrušilo rozhodnutie obvodného lesného úradu o zmene využitia pozemkov na bratislavskej Kolibe z lesa na ostatné plochy. Pre nadobudnutie právoplatnosti rozhodnutia ministerstva sa čaká na ukončenie správneho konania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zrušilo 17. februára rozhodnutie už zaniknutého bratislavského obvodného lesného úradu, ktoré definovalo zmenu využitia pozemkov na bratislavskej Kolibe z lesa na ostatné plochy. Ako informoval riaditeľ odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva Peter Hajnala, ministerstvo už vydalo svoje rozhodnutie, ale pre nadobudnutie jeho právoplatnosti sa ešte čaká na ukončenie správneho konania. Počas správneho konania má vlastník pozemku na Kolibe lehotu na odvolanie. "V prípade, ak sa účastník konania odvolá, rozhoduje o ňom rozkladová komisia," povedal Hajnala s tým, že ak plochy papierovo znova zmenia na les, vlastník by musel vysadiť na Kolibe nové stromy.

 

Keďže ministerstvo, ako ústredný orgán štátnej správy, vydalo svoje rozhodnutie v rámci prvostupňového konania, odvolanie účastníkov konania sa posudzuje ako rozklad. O rozklade rozhoduje vedúci ústredného orgánu štátnej správy - minister, na základe ním ustanovenej osobitnej komisie.

 

Ako tiež informoval Hajnala, rozhodnutie obvodného lesného úradu o tom, že pozemky budú spadať pod ostatnú plochu, neumožňovalo les automaticky vyrúbať. Povolenie na výrub stromov mohlo dať v tomto prípade iba bratislavské Nové Mesto. Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý ešte v decembri minulého roku informoval, že výrub lesa na bratislavskej Kolibe považuje za protiprávny a nebolo k nemu vydané žiadne povolenie. Ako v decembri uviedol hovorca Nového Mesta Marek Tettinger po výjazde na Kolibu, s pilčíkmi boli na mieste právnici zastupujúci vlastníkov pozemku, ktorí argumentovali rozhodnutím obvodného lesného úradu o odlesnení pozemku. "Novomestský miestny úrad však toto rozhodnutie jednoznačne nepovažuje za dostatočné na výrub," uviedol Tettinger a dodal, že pri vyňatí pôdy z lesného fondu je potrebné kladné rozhodnutie obce. 

 

Podľa Kusého Nové Mesto žiadne takéto rozhodnutie nevydalo. Úrad v Novom Meste zároveň argumentoval, že nie je možné, aby obvodný lesný úrad vyňal pôdu z lesného fondu a zároveň aj nariadil jej odlesnenie. "Vlastník mal v tomto prípade požiadať obec o výrubové konanie, čo neurobil," informoval starosta Kusý. 

 

Stromy na bratislavskej Kolibe rúbali koncom minulého roka. O tom, že bol výrub na Kolibe zrejme nelegálny a vyňatie pozemkov z lesného fondu kryté nezákonnými a sfalšovanými dokumentmi, hovoril v decembri aj minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa šéfa rezortu vnútra neexistovalo na výrub žiadne povolenie. Jedno z troch rozhodnutí k vyňatiu pozemkov z lesného fondu bolo podľa Kaliňáka vydané neoprávnenými osobami a zvyšné dve falošné. Ako vtedy povedal šéf rezortu vnútra, vyzerá to na organizovaný postup. 

 

Pozemky na Kolibe vo výmere 3,79 hektára zamenil štátny podnik Lesy SR zmluvou podpísanou 24. júna 2010 bývalým generálnym riaditeľom Alojzom Riškom za pozemky v katastrálnom území Handlová o výmere 4,34 hektára. Podľa hovorcu štátneho podniku Lesy SR Vlastimila Rezeka bola zámena vtedy pre štát zisková. Ako dodal, v čase zámeny nepredpokladali zmeny určenia zamieňaných pozemkov a nepočítalo sa s predčasným výrubom lesa. 

 

Štátna ochrana prírody SR stále nevyčíslila celkovú škodu, ktorá vznikla minuloročným výrubom stromov na bratislavskej Kolibe. Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ regionálneho centra ochrany prírody Bratislava Ján Cibuľa koncom februára, celkovú výšku škody ešte neurčili, keďže nemali dostatočný prístup na jednu z plôch. Predbežne odhadovali, že nezdokumentovali ešte tretinu z celkového množstva stromov. "Počet stromov však nie je pre výšku škody určujúci, dôležité sú parametre pňov a druh vyrúbanej dreviny," povedal Cibuľa a dodal, že zatiaľ zamerali 544 pňov a z toho vypočítali škodu 560 921



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies