AKTUALIZOVANÉ Ministerstvo obrany vyčlení na modernizáciu armády viac ako šesť miliárd eur

NETKY.SK • 19 September 2017, 12:53 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Ministerstvo obrany vyčlení na modernizáciu armády viac ako šesť miliárd eur

BRATISLAVA - Na viac ako 6,5 miliardy eur vyčíslilo Ministerstvo obrany (MO) SR náklady na hlavné modernizačné projekty slovenskej armády do roku 2030.

slovakia

left justify in out

Okrem iného by rezort obrany chcel získať alebo modernizovať bojové obrnené vozidlá 8x8, viacúčelové taktické vozidlá 4x4, protitankové systémy či delostrelecké palebné systémy. Rezort obrany v týchto dňoch zverejnil návrh dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030. V prílohách tohto dokumentu je uvedený aj časový harmonogram a počet kusov vojenskej techniky.

 

img

 

Vyplýva z neho, že MO by napríklad už do konca roku 2024 chcelo získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel v hodnote 417 miliónov eur, do konca roku 2029 až 404 kusov viacúčelových taktických vozidiel 4x4, ale medzi modernizačné projekty zaradilo aj 445 kusov protitankových systémov, 14 viacúčelových taktických lietadiel, 17 kusov 3D rádiolokátorov krátkeho, stredného dosahu a blízkeho dosahu či dva kusy dopravných lietadiel.

 

img

 

MO SR plánuje do roku 2030 získať aj takmer 700 kusov nákladných automobilov. Celý zverejnený dokument je však založený na predpoklade, že bude splnený prísľub v NATO. „Teda vyčleňovať na obranu dve percentá z HDP a z toho poskytovať na modernizáciu minimálne 20 percent,“ konštatuje MO SR v pláne rozvoja obrany.

 

img

 

Ministerstvo obrany chce predložiť návrh na riešenie budúcnosti nadzvukového letectva až po schválení Dlhodobého plánu rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl s výhľadom do roku 2030 vo vláde a následnej aj v parlamente. 

 

Štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) po medializovaní informácie o odklade tohto rozhodnutia na facebookovom profile napísal, že čo najskoršia výmena starých ruských migov je strategickým záujmom Slovenska. Či už to bude "európske riešenie", čiže Gripen, alebo "atlantické", čiže F-16, závisí od expertného rozhodnutia a ceny. Odloženie rozhodnutia o nahradení migov znamená predĺženie závislosti od Ruska, čo je v rozpore s európskou a proatlantickou orientáciou Slovenska. "Neviem sa s tým stotožniť ani ako odborník, ani ako verejne činná osoba," vyhlásil štátny tajomník rezortu.

Slovensko má v súčasnosti k dispozícii ruské stíhačky MiG 29. Ochrana vzdušného priestoru týmito stíhacími lietadlami je zabezpečená do konca roka 2019. Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) viackrát avizoval, že v septembri chce predložiť vláde na schválenie ten najlepší a najefektívnejší variant zabezpečenia stíhačiek. Slovensko pôvodne rokovalo iba o prenájme švédskych stíhačiek, koncom septembra minulého roka však vláda súhlasila s rokovaním aj o ďalších formách obstarávania a aj s ďalšími partnermi.

 

Výzvy so žiadosťami o informácie boli preto zaslané aj ostatným štátom, ktoré vyrábajú stroje zodpovedajúce operačným požiadavkám náčelníka generálneho štábu. V hre je teda teraz nákup, prenájom alebo lízing stíhačiek. Jednou z možností je aj zaobstaranie nie nových strojov. Premiér Robert Fico požiadal v auguste Gajdoša, aby pri nákupe vojenskej techniky hľadal európske riešenia. "Ak má Slovensko záujem byť v jadre EÚ, musíme ukázať partnerom, že vieme prijímať rozhodnutia, ktoré sú európske a ktoré hovoria, že to myslíme s EÚ úplne presne," povedal v auguste premiér.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona