Ministerstvo obrany vlani zvýšilo výdavky na tajné služby

NETKY.SK • 18 Marec 2013, 11:43 • 2 min
Ministerstvo obrany vlani zvýšilo výdavky na tajné služby

BRATISLAVA - Výdavky ministerstva obrany na vojenské tajné služby boli v minulom roku vyššie ako v predchádzajúcom období. Viac peňazí sa minulo v rámci Vojenského obranného spravodajstva aj Vojenskej spravodajskej služby, ktoré od nového roku fungujú spoločne ako Vojenské spravodajstvo.

slovakia

left justify in out

Potvrdilo to viac poslancov osobitného výboru pre kontrolu Vojenského spravodajstva, ktorý rokoval tento týždeň o rozpočte tajných služieb.

"Došlo k nárastu výdavkov v medziročnom porovnaní a aj na konci roka bola dynamika výdajov oveľa vyššia. Súvisí to zjavne s ministerskými prioritami," povedal predseda osobitného výboru Martin Fedor.

Vzhľadom na to, že poslanci rokovali v utajenom režime a dôverný je aj obsah materiálu, poslanci o konkrétnych číslach odmietli hovoriť. Podľa exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) však v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi bolo badať "výrazný rozdiel". Podpredseda liberálov pritom pripustil, že rezort tým mohol sledovať zámer "nafúknuť" výdavky na tajné služby, aby v nasledujúcom období ministerstvo mohlo dodržať avizovaný zámer znížiť ich výdavky o pätinu. "Určite mňa osobne bude zaujímať aj na čo sa tam tie finančné prostriedky vynaložili," podotkol.

Fedor aj Galko pritom pripustili, že je na ministrovi, aby rozhodol ako využije na ministerstve pridelené alebo ušetrené finančné prostriedky. Otázne však je, či sa nedali financie použiť v inej oblasti, hoci je podľa nich aj tajná služba finančne poddimenzovaná. "Teší ma, že dochádza k nárastu výdavkov na túto kapitolu, keby to nebolo na úkor nejakých iných kapitol," priznal Fedor. "Je politickým rozhodnutím či minister investuje do výzbroje, výstroje vojakov, ich vzdelávania, revízie budov, do technológií alebo tajných služieb. Politické rozhodnutie ministra Martina Glváča (Smer-SD) ja samozrejme nezdieľam," podotkol Galko.

"Videl som ten nárast a argumentácia je tam v rovine, že tajné služby treba postaviť na úroveň, ktorá im zodpovedá, a to si vyžadovalo aj investície," vysvetlil Daniel Duchoň (Smer-SD), ktorý je tiež členom osobitného výboru.

Ministerstvo obrany sa k navýšeniu výdavkov nechcelo vyjadriť. Hovorkyňa rezortu Martina Balleková to zdôvodnila tým, že ide o utajované skutočnosti. "Akákoľvek, aj čiastková informácia pochádzajúca z uvedeného dokumentu (o rozpočte vojenského spravodajstva), je utajovanou skutočnosťou," podotkla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies