Ministerstvo obrany si obstaralo diagnostické látky a materiál

NETKY.SK • 28 Júl 2013, 10:12 • 2 min
Ministerstvo obrany si obstaralo diagnostické látky a materiál

BRATISLAVA - MO dá za štyri roky na laboratórne diagnostické látky a diagnostický materiál do 330-tisíc eur bez DPH

slovakia

left justify in out

Rezort obrany bude štyri roky kupovať laboratórne diagnostické látky a diagnostický materiál od Lambda Life Bratislava. Táto spoločnosť uspela v otvorenej verejnej súťaži, v ktorej sa využila elektronická aukcia a kritériom bola najnižšia cena. Ministerstvo dostalo jednu ponuku. Maximálna hodnota zákazky je stanovená na 330-tisíc eur bez DPH. „Rámcová dohoda bude uzatvorená na obdobie 48 mesiacov, s plnením podľa skutočných potrieb pracovísk,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková s tým, že látky teda nebudú nakupovať do skladov.

Tieto látky sú určené pre bežnú spotrebu pracovísk rezortu, ktoré plnia diagnostické úlohy podľa platnej legislatívy a pre tím preventívnej medicíny na okamžité zabezpečenie diagnostiky v prípade vzniknutého ohniska nákazy. Medzi spomenuté pracoviská patrí okrem Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl SR aj Oddelenie špeciálnej identifikácie a databázy. Toto oddelenie má na starosti odber, spracovanie a uchovávanie biometrických údajov príslušníkov armády. „Podľa citovaného zákona vzorka musí byť odobratá všetkým profesionálnym vojakom, vzhľadom k nedostatku finančných prostriedkov sa prioritne odoberá vojakom vyslaným do misií a vojakom, ktorí sú zaradení v deklarovaných jednotkách. Ročný odber vzoriek a ich uloženie sa vykonáva pre cca 1500 osôb,“ dodala Balleková. Profesionálnemu vojakovi pri prijatí alebo vymenovaní do dočasnej štátnej služby pre potreby identifikácie odoberajú odtlačky prstov a biologickú vzorku, ktorou je biologický materiál pochádzajúci z jeho tela. Spracúvajú sa aj záznamy stavu jeho chrupu vrátane panoramatickej röntgenovej snímky chrupu oboch čeľustí. Tieto veci potom tvoria biobanku. 

Obstarávaný diagnostický materiál využije aj Oddelenie epidemiológie, hygieny, veterinárneho zabezpečenia a laboratórnej diagnostiky, ktoré má na starosti vnútornú epidemiologickú, hygienickú a veterinárnu kontrolu. Zabezpečuje kontroly a rozbor pitnej vody, kontrolu a rozbory potravín, zabezpečuje kontroly hygieny prevádzok kuchynsko-jedálenských blokov a skladov v armáde. Látky sú aj pre Vojenský ústav hygieny a epidemiológie, ktorý zabezpečuje štátny zdravotný dozor v oblasti hygieny a epidemiológie v rezorte obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies