Ministerstvo obrany Ruskej federácie otvára tajné archívy

NETKY.SK • 14 Jún 2019, 09:22 • 2 min
Ministerstvo obrany Ruskej federácie otvára tajné archívy

MOSKVA – Ministerstvo obrany Ruskej federácie otvorilo archívy o tom, ako vítali Červenú armádu v oslobodenej Európe. Odtajené unikátne dokumenty z archívov ministerstva obrany pojednávajú o posledných mesiacoch II. svetovej vojny. A nie je dôležité, prečo sa ich obsah predtým nezverejnili, ale to, čo môžu ovplyvniť teraz.

slovakia

left justify in out

Dôkazy o tom, ako stretávali ruských vojakov v štátoch Európy oslobodených od nacistov, zverejní Ruská historická spoločnosť. Viac ako 200 strán materiálov sa začalo publikovať práve teraz.

 

Takmer každý dokument je označený ako „tajný“, „obzvlášť tajný“, „kopírovanie je zakázané“. Tieto oficiálne správy neboli napísané pre publikovanie. 2000 listov a 500 dokumentov hovorí, ako sovietska armáda oslobodila východnú a severnú Európu.

 

Sovietsky vojaci tam prišli za ustupujúcim nepriateľom a mali rozkaz zničiť nemeckú armádu, nie obsadiť územie. Tu je napríklad dekrét Štátneho obranného výboru podpísaný Stalinom, kde ide o oslobodenie Rumunska, ktorého armáda bojovala na strane Nemecka. „V obsadených okresoch sovietskych mocnosti nevytvárať, zachovať bez zmeny všetky rumunské orgány existujúce v týchto okresoch a tiež ekonomický a politický systém existujúci v Rumunsku. Nezasahovať do výkonu náboženských obradov, nedotýkať sa kostolov a modlitebných domov, neporušovať rumunský poriadok a nezavádzať sovietsky poriadok,“ uvádza sa v dokumentoch.

 

Všetky tieto odtajnené dokumenty sú pripravené na uverejnenie Ústredným archívom Ministerstva obrany Ruskej federácie. Toto je druh pamäťovej kapsuly. Dnes mnohí politici v niektorých z týchto krajín zabudli na to, čo sa stalo pred 75 rokmi. Vojakov Červenej armády nazývajú okupantmi, ich pomníky rozbijú alebo oblievajú farbou. Ako však hovorí pieseň, „pamätá sa Viedeň, pamätajú Alpy a Dunaj“ a taktiež sa pamätajú aj archívy ruského ministerstva obrany.

 

Časť dokumentov hovorí o pomoci, ktorú Rusko poskytlo obyvateľstvu týchto krajín – prinášali potraviny, poskytovali zdravotnú pomoc obyvateľstvu. Zvláštne miesto obsadili príkazy na správne zaobchádzanie s civilistami, najmä v tých krajinách, ktoré bojovali na nemeckej strane. Napríklad pri vstupe do Bulharska, ktoré bolo v tom čase spojencom Nemecka.

 

Za zmienku stojí aj unikátny dokument – list rumunského patriarchu Nikodéma, ktorý ďakuje sovietskemu veleniu za to, že tri ženské a tri mužské kláštory na frontovej línii boli prijaté pod ochranou ruských vojsk a žiadny z nich nebol poškodený. Tiež je tu tajná správa o tom, ako v skutočnosti stretávali Červenú armádu v Poľsku – výnimočne priateľsky, ako armádu osloboditeľov – ľudia vychádzali z domou, dávali vojakom vodu, mlieko, jahody, niesli kvety. Vraj to tak vyzeralo aj v iných štátoch. Dnes sa nás však stále viac snažia presvedčiť, že to tak nebolo.

 

V dnešnej dobe je proti Rusku rozpútaná globálna informačná vojna a robí sa všetko možné, aby hanobili dnešnú ruskú politiku. A to sa deje aj prostredníctvom histórie, čo znamená, že z Rusov robia nie osloboditeľov, ale okupantov.

 

Z tohto dôvodu boli spomínané dokumenty odtajené. Sú verejne dostupné na internetovej stránke Ruskej historickej spoločnosti. A čoskoro ich presunú tam, kde boli mnohé z nich napísané – do všetkých hlavných miest oslobodených krajín.      

             



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona