Ministerstvo obrany Ruska: USA pod vymyslenými zámienkami zastavilo zničenie svojich chemických zbraní

NETKY.SK • 20 Január 2018, 20:01 • 2 min
Ministerstvo obrany Ruska: USA pod vymyslenými zámienkami zastavilo zničenie svojich chemických zbraní

MOSKVA - USA pod vymyslenými zámienkami, na začiatku pozastavili a teraz prestali likvidovať svoje chemické zbrane. O tom vyhlásili v sobotu na Ministerstve obrany Ruska. Informuje TASS.

slovakia

left justify in out

Okrem toho, podotkli na Ministerstve obrany, že USA ignoruje fakty použitia chemických bojových prostriedkov teroristami proti sýrskej vládnej armáde a civilistom. Na ministerstve obrany poznamenali, že pokusy Spojených štátov obviňovať sýrske orgány v použití jedovatých látok "sú stavané výlučne na základe povesti sociálnych sietí a svedectvá extrémistov neboli ani raz potvrdené faktami".

 

Ako pripomenuli na ministerstve obrany Ruska, celý arzenál chemických zbraní v objeme 1,2-tisíc ton, bol vyvezený zo Sýrie v roku 2014 z iniciatívy prezidenta Ruska. Celý proces vývozu a prepravy prebehol pod úplnou kontrolou OSN a za účasti amerických špecialistov, vo všetkých fázach procesu. V januári roku 2016, po recyklácii posledných 75 valcov s fluorovodíkom, na území Spojených štátov, americkou spoločnosťou Veolia, Organizácia pre zákaz chemických zbraní oficiálne potvrdila úplné zničenie chemických zbraní v Sýrii.

 

Šéf ministerstva zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov, na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, o probléme nešírenia zbraní hromadného ničenia vyhlásil, že mnohé západné krajiny radšej zatvárajú oči pred faktami použitia a výroby  chemických zbraní teroristami v Sýrii a Iraku. Pritom podávajú neopodstatnené obvinenia proti Damasku.

 

“Administrácia USA neprejavuje žiaden záujem a celkovo ignoruje objektívne fakty použitia chemických bojovych prostriedkov teroristov proti sýrskej vládnej armáde a proti civilistom,” poznamenali na ministerstve obrany Ruskej Federácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies