Ministerstvo obrany predáva pozemok, mal tam stáť vojenský archív

NETKY.SK • 13 December 2016, 11:31 • 2 min
Ministerstvo obrany predáva pozemok, mal tam stáť vojenský archív

TRNAVA – Ministerstvo obrany ponúka na predaj pozemok na okraji Trnavy, na ktorom chcel rezort pôvodne stavať nový vojenský archív.

slovakia

left justify in out

Za takmer desaťhektárový pozemok na Malženickej ceste chce v elektronickej aukcii získať najmenej 4,3 milióna eur. Ministerstvo o predaji informuje na svojej internetovej stránke. Zaradenie pozemku medzi prebytočný majetok je definitívnou bodkou za zámerom postaviť nové priestory pre archivovanie vojenskej dokumentácie.

 

Vojenský archív s celoslovenskou pôsobnosťou v súčasnosti sídli v centre Trnavy v komplexe objektov zo 17. storočia, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou. Viaceré časti sú ešte v pôvodnom stave, ich stav je kritický. Problémami s nevyhovujúcimi priestormi sa v minulosti zaoberali viacerí ministri obrany, ani jeden ich nedokázal vyriešiť. V súčasnosti ministerstvo už o výstavbe vlastného objektu vojenského archívu neuvažuje, preferuje skôr dlhodobý prenájom priestorov na tieto účely. Hovorkyňa rezortu Martina Balleková pri vyhlasovaní súťaže na prenájom minulý rok pripomenula, že stav budov terajšieho archívu je natoľko vážny, že zotrvanie v ňom by mohlo ohroziť zdravie zamestnancov.

 

Rezort obrany chystal výstavbu archívu na Malženickej ceste v Trnave už pred desiatimi rokmi. V roku 2007 si na zákazku za približne miliardu slovenských korún (33,2 mil eur) priamym zadaním vybral spoločnosť Ikores Slovakia.

 

Vtedajší minister František Kašický postup vysvetľoval previerkou priemyselnej bezpečnosti a skúsenosťami firmy Ikores s výstavbou objektov, ktoré podliehajú osobitnému režimu. Médiá v tom čase priniesli informáciu, že majiteľ Ikoresu dal predtým strane Smer – SD sponzorský dar 200-tisíc slovenských korún (6638 eur). O dva roky neskôr ministerstvo obrany projekt výstavby archívu pre nedostatok peňazí zastavilo.

 

Vojenský archív bol do Trnavy premiestnený v roku 1967 z Hradca Králové, vtedy pod názvom Archív vojenskej evidencie osôb. V roku 1994 došlo k dohode medzi vládami Českej republiky a Slovenskej republiky o delimitácii archívnych fondov uložených v archíve Československej ľudovej armády v Olomouci. Do Trnavy boli premiestnené archívne fondy a spisy, ktorých pôvodcom boli útvary a zariadenia sídliace v Slovenskej republike.

 

Vojenský archív sídli v budove, ktorá v minulosti patrila pôvodnej Trnavskej univerzite a je pamiatkovo chránená. Po presídlení univerzity do Budína zostali v Trnave len prázdne budovy, ktoré Jozef II. v roku 1783 daroval Rakúsko-uhorskej armáde a odvtedy slúžia vojsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies