Ministerstvo obrany nezrealizovalo všetky protiteroristické opatrenia, neboli peniaze

NETKY.SK • 28 November 2016, 14:01 • 2 min
Ministerstvo obrany nezrealizovalo všetky protiteroristické opatrenia, neboli peniaze

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany nerealizovalo časť protiteroristických opatrení, ktoré mu uložila vláda urobiť po minuloročných novembrových teroristických útokoch v Paríži. Vyplýva to z informácie o návrhu postupu realizácie organizačných a personálnych opatrení v ozbrojených silách na boj proti terorizmu plánovaných na roky 2017 a 2018, ktorá je zaradená medzi materiálmi čakajúcimi na prerokovanie vládou.

slovakia

left justify in out

Ako sa v materiáli uvádza, pre nevyčlenené financie nebol personálne doplnený 5. pluk špeciálneho určenia, neboli obstarané technické prostriedky prieskumu a sledovania pre prápor ISTAR a nebol trvale navŕšený počet vojakov vyčlenených na posilnenie policajného zboru.


Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď, viacerí analytici už pri schvaľovaní protiteroristických opatrení vládou jasne upozorňovali, že celý návrh bol pripravovaný v časovom strese, bez analýz a dostatočného finančného krytia. Schvaľované protiteroristické opatrenia boli aj zmysluplné, niektoré však len čiastočne. Ich primárnym cieľom bol politický marketing pred voľbami, zdôraznil Naď. Podľa analytika Ozbrojené sily SR sú priebežne pripravované na úlohy, s ktorými by sa mohli stretnúť v protiteroristických operáciách či už v SR alebo v zahraničí. Samozrejme, nedostatok financií v rezorte obrany sa odráža v technickom vybavení relevantných zložiek, ale aj v počte personálu, dodal.

 

V materiáli sa hovorí o opatreniach na boj proti terorizmu na roky 2017 a 2018 s tým, že úroveň ich splnenia bude závislá na pokračovaní rokovaní s ministerstvom financií. Rezort obrany napríklad plánuje zregrutovať 1 013 osôb, z toho v roku 2017 - 643 osôb a v roku 2018 - 370 osôb na plnenie úloh posilnenia policajného zboru a pre sily podieľajúce sa priamo na boji proti terorizmu. "Realizácia tejto úlohy je podmienená vyčlenením dodatočných finančných prostriedkov v rozpočte kapitoly MO SR v roku 2017 a 2018 vo výške 47 421 781 eur," uvádza sa v materiáli.


V prípade 5. pluku špeciálneho určenia bol podľa materiálu spracovaný návrh jeho novej organizačnej štruktúry zameraný na výrazné posilnenie bojových, výcvikových a spravodajských spôsobilostí. "Na doplnenie personálom boli uskutočnené dve výberové konania na obsadenie voľných, ako aj nových funkcií, avšak z dôvodu nepridelenia finančných prostriedkov to nebolo realizované," uvádza ministerstvo obrany.

 

V tomto prípade sa pritom predpokladalo v roku 2016 obsadenie 30 voľných tabuľkových miest a do pluku mali tento rok prijať ešte 115 osôb tak, aby sa vytvoril nový oddiel špeciálneho určenia, oddiel spravodajskej podpory a posilnili sa existujúce oddiely. Do pluku po dvoch výberoch nakoniec začiatkom novembra nastúpilo 17 vojakov. Do budúcna rezort napríklad plánuje urobiť optimalizáciu štruktúr velenia a riadenia síl pre špeciálne operácie, výcvikových kapacít, ďalší rozvoj bojových a podporných prvkov a doplniť potrebné materiálové vybavenie. Po navŕšení požadovaných finančných prostriedkov plánujú pokračovať v postupnom doplňovaní personálu na stanovené tabuľkové, uvádza sa vo zverejnenom texte.


Pri prápore ISTAR sa uvádza, že obstaranie technických prostriedkov prieskumu a sledovania nebolo tento rok realizované pre nepridelenie finančných prostriedkov. Rezort plánuje začať obstarávanie v budúcom roku a v roku 2018 v súlade so schválenou špecifikáciou v objeme pridelených finančných prostriedkov. Prioritne budú obstarávané optoelektronické prostriedky na identifikáciu a sledovanie cieľa a prostriedky komunikačných a informačných systémov, uvádza sa v materiáli.


Zo schválených opatrení pre rezort obrany sa tento rok okrem iného uskutočnilo v spolupráci s políciou zaškolenie a poučenie vojenského personálu vyčleneného na spoločné hliadkovanie, v čom sa bude pokračovať aj v budúcnosti. Uskutočnilo sa aj spoločné cvičenie a takéto cvičenia policajtov a vojakov by mali pokračovať. Ministerstvo obrany spolu s rezortom vnútra tiež priebežne aktualizuje potrebné situačné plány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona