Ministerstvo obrany chce zatraktívniť vojenskú službu

NETKY.SK • 3 Január 2017, 09:03 • 2 min
Ministerstvo obrany chce zatraktívniť vojenskú službu

BRATISLAVA – Ministerstvo obrany SR chce skvalitniť podmienky výkonu štátnej služby profesionálnych vojakov a tým ju zatraktívniť.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v predbežnej informácii k novele zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov zverejnenej na portáli právnych predpisov. Zmeny by mali vychádzať z poznatkov z aplikačnej praxe a mali by pre profesionálnych vojakov a občanov vstupujúcich do štátnej služby priniesť zvýšenú motiváciu, zdôrazňuje sa v predloženom materiáli. Verejnosť môže svoje písomné podnety k tejto novelizácii zaslať na ministerstvo obrany do 31. januára. Novela by mala ísť do pripomienkového konania v auguste.

 

Terajšia právna úprava mala ambície vytvoriť podmienky pre stabilizáciu najkvalitnejších profesionálnych vojakov. Cieľom bolo prispôsobiť štátnu službu profesionálnych vojakov novým podmienkam a zabezpečiť vhodné právne prostredie na výkon štátnej služby profesionálneho vojaka a nastaviť podmienky tak, aby bolo povolanie vojaka celoživotné.

 

Ako uviedol pre agentúru SITA riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Jaroslav Naď, nie sú známe zatiaľ detaily chystanej novely. „Pracovná skupina začne na novele robiť až od tohto mesiaca, ale dá sa predpokladať obsahovo veľká novela,“ uviedol. Generálny štáb OS SR predložil doslova desiatky strán námetov a odporúčaní z praxe na základe ročných skúseností s aplikáciou nedávno schváleného zákona. Podľa Naďa by bolo potrebné novelizovať zákon tak, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť ozbrojených síl na trhu práce. „Už zďaleka neplatí, že je z hľadiska sociálneho statusu mimoriadne výhodné byt vojakom," zdôraznil analytik. Podľa neho to už neplatí ani z hľadiska dôchodkového nastavenia a ani z hľadiska platových podmienok. Špeciálne nižšie hodnosti majú dnes plat hlboko pod celoštátnym priemerom a s tým pochopiteľne súvisia aj problémy s regrutáciou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies