Ministerstvo obrany bude riadiť premiérka I. Radičová

NETKY.SK • 29 November 2011, 15:48 • 2 min
Ministerstvo obrany bude riadiť premiérka I. Radičová

Ministerstvo obrany bude riadiť premiérka I. Radičová

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo obrany (MO) SR bude až do vytvorenia novej vlády po marcových predčasných voľbách viesť premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Oznámil to prezident SR Ivan Gašparovič.
"Požiadal som dnes pani premiérku, aby do budúceho vymenovania vlády prevzala zodpovednosť za ministerstvo obrany. Poveril som ju teda aj funkciou ministra obrany," vyhlásil po spoločnom stretnutí Gašparovič.
Dôležité otázky budú podľa neho riešiť spoločne. "Požiadal som pani premiérku, aby urobila aj niektoré potrebné personálne rozhodnutia na Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS)," zdôraznila hlava štátu. Ako dodal, Radičová má tým pádom možnosť zapojiť do pomoci v súčasnej krízovej situácii v zdravotníctve aj ozbrojené sily. "Myslím si, že majú dosť techniky na to, aby zdravotníctvu mohli pomáhať," konštatoval.
Radičová potvrdila, že šéfa VOS Pavla Brychtu už čoskoro odvolá z funkcie a zároveň ho zbaví mlčanlivosti, aby mohol pomôcť vyšetrovaniu úniku utajovaných skutočností a odpočúvania novinárov. Brychta naďalej ostane v štátnej službe.
Na funkciu si pritom nárokovala SaS, ktorej podpredseda Ľubomír Galko bol minulý týždeň pre kauzu odpočúvania zbavený poverenia viesť rezort.
"Vyšetrovatelia sú pripravení prísť na ministerstvo obrany a vyšetriť prípad do posledných podrobností," avizovala premiérka v súvislosti s piatkovou (25.11.) tlačovou konferenciou Galka. Ten oznámil, že Brychta v priebehu piatka v rámci preverovania úniku utajovaných informácií o odpočúvaniach odhalil pravdepodobného vinníka. Vzniklo tak podozrenie, že sa Galko oboznamoval s informáciami z tajnej služby aj po tom, ako už neviedol rezort, a tým pádom nemal čo robiť na ministerstve. "Má to vážne medzinárodné dôsledky, pretože ak máte pre medzinárodné štruktúry informáciu, že dochádza k úniku z našej vojenskej tajnej služby, tak sa stáva nedôveryhodnou nielen spravodajská služba, ale aj rezort obrany," konštatovala Radičová.
"Spôsob, akým premiérka odvolala Ľubomíra Galka, považujeme aj vzhľadom na vývoj udalostí, za neodôvodnený. Aj naďalej sme presvedčení, že SaS má na post ministra obrany nárok," reagovala hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona