Ministerstvo kultúry spustilo jedinečnú výzvu!

NETKY.SK • 16 August 2021, 10:46 • 2 min
Ministerstvo kultúry spustilo jedinečnú výzvu!

Ministerstvo kultúry investuje 15 miliónov do regionálnych kultúrnych inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Obce a samosprávy po celom Slovensku môžu žiadať ministerstvo kultúry o dotáciu až do výšky 200 000 eur na modernizáciu svojich kultúrnych domov, mestských divadiel, múzeí, galérií, knižníc, hvezdární alebo planetárií.

 

 

Súvisiaci článok: Na podporu kultúry v čase pandémie vyčlenil rezort ďalších 15 miliónov eur

 

Špeciálne dotácie ministerstva kultúry zamerané na samosprávy sú určené najmä na technické vybavenie, ale aj menšie stavebné úpravy, ktoré zvýšia štandard a znížia náklady na prevádzku.

 

“Obce po celom Slovensku si tak konečne budú môcť dovoliť kúpiť napríklad nové ozvučenie, osvetlenie, či komplet javiskovú techniku v kultúrnych domoch. Mestá a kraje môžu radikálne zmodernizovať svoje divadlá, múzeá či ďalšie inštitúcie,” vysvetlila ministerka kultúry Natália Milanová.

 

Dodala, že napriek silným slovám, aké sú regióny dôležité, počas predchádzajúcich vlád žiadna systémová podpora kultúry mimo Bratislavy prakticky neexistovala. “Sme iní, sme priekopníkmi. Určite významne pomôžeme zlepšiť podmienky pre rozvoj kultúry práve v regiónoch.“

 

Jednou z priorít vedenia Ministerstva kultúry SR je od začiatku zjednodušenie podmienok, ktoré je nutné splniť pre poskytnutie všetkých dotácií a nenávratných finančných príspevkov. To sa rezortu úspešne podarilo aj v prípade tejto novej výzvy,” povedala štátna tajomníčka Zuzana Kumanová.

 

„Naším cieľom je, aby čo najviac samospráv pripravilo dobré a zmysluplné projekty. Máme predbežnú dohodu, že v prípade vysokého záujmu a kvality projektov bude pravdepodobne možné navýšiť celkovú sumu, ktorá je aktuálne vo výške 15 miliónov eur,“ dodala Milanová s tým, že ide o relatívne malé projekty, ktoré sa dajú rýchlo realizovať, takže nebude problém s uzávierkou čerpania fondu REACT-EÚ 31.decembra 2023.

 

O dotáciu môžu žiadať obce s počtom obyvateľov nad 1 000, mestá, mestské časti Bratislavy a Košíc, samosprávne kraje, ktoré prevádzkujú kultúrne inštitúcie bez právnej subjektivity alebo nimi zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie, ktoré sú kultúrnou inštitúciou, alebo prevádzkujú kultúrnu inštitúciu bez právnej subjektivity. No taktiež kultúrne zariadenia, galérie, múzeá, divadlá, knižnice, hvezdárne alebo planetáriá.

 

Spolufinancovanie päť percent z celkových oprávnených výdavkov projektu je povinné. Oprávnený žiadateľ môže podať viacero projektov, ale za každú kultúrnu inštitúciu samostatne. Každý projekt môže zahŕňať iba jednu kultúrnu inštitúciu. Uzávierka žiadostí o dotáciu je vo štvrtok 11. novembra 2021.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies