Ministerstvo kultúry by malo mať na budúci rok takmer o 10 miliónov eur menej

NETKY.SK • 15 August 2014, 16:53 • 2 min
Ministerstvo kultúry by malo mať na budúci rok takmer o 10 miliónov eur menej

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie roky, ktorý dnes zverejnilo ministerstvo financií.
     

Budúci rok je na grantový systém určených o tri milióny menej ako v súčasnosti. Na podporu projektov z oblasti divadelného, výtvarného, tanečného, hudobného, literárneho umenia či obnovu národných kultúrnych pamiatok by malo ísť niečo cez 17 miliónov eur. Naopak, transfery pre verejnoprávne inštitúcie - RTVS, TASR a Audiovizuálny fond by mali stúpnuť o 1,5 milióna eur. Ide o zvýšený objem kapitálových výdavkov pre RTVS. Celkove by týmto trom inštitúciám mal štát z rozpočtu poskytnúť 31,9 milióna eur, z toho 26 miliónov eur verejnoprávnemu rozhlasu a televízii.
     

Na strategické zámery, teda na financovanie projektov a stratégií schválených vládou, sa plánuje vynaložiť 1,5 milióna eur. V tomto roku to bolo 3,6 milióna eur. Dôvodom sú úsporné opatrenia. Ministerstvo tak zo svojho rozpočtu nepodporí projekty informatizácie kultúry, akvizície zbierkových predmetov, stratégie nákupu slovacík múzejnej a galerijnej hodnoty, rozvoja knihovníctva, ani rozvoja múzeí a galérií. Jedine, kam pôjdu peniaze, je obnova audiovizuálneho dedičstva. Na tento účel je alokovaných spomínaných 1,5 milióna eur. Tie sú určené pre Slovenský filmový ústav na obnovu kinematografických a audiovizuálnych diel a ich postupné sprístupňovanie verejnosti.
     

Objem prostriedkov určených pre cirkvi a náboženské spoločnosti by sa mal mierne navýšiť o 935.000 eur na navrhovaných 38,3 milióna eur. Súvisí to s valorizáciou platov duchovných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona