Ministerstvo kultúry bude mať o 11 miliónov eur viac ako tento rok

NETKY.SK • 20 November 2015, 12:48 • 2 min
Ministerstvo kultúry bude mať o 11 miliónov eur viac ako tento rok

BRATISLAVA – Ministerstvo kultúry bude na budúci rok hospodáriť s takmer 202,9 milióna eur.

slovakia

left justify in out

To je oproti tohtoročnému schválenému rozpočtu o 11 miliónov eur viac. Vyplýva to z rozpočtu na rok 2016, ktorý dnes schválil parlament.

 

Na kapitálové výdavky sa počíta so 6,3 milióna eur, čo predstavuje oproti roku 2015 pokles o 2,1 milióna eur. Z toho sa 3 milióny eur použijú na účelové investičné projekty RTVS a zvyšok na pokračovanie rekonštrukcie Múzea holokaustu v Seredi a udržateľnosť projektov.

 

Dotačný systém ministerstva klesne o 10 miliónov eur. Dôvodom je vznik novej verejnoprávnej inštitúcie – Fondu na podporu umenia. Pod jeho správu prechádza časť programov podporovaných ministerstvom. Rezort bude naďalej zabezpečovať poskytovanie dotácií na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva, podporu kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy. Fond dostane zo štátneho rozpočtu 15 miliónov eur, pričom bude disponovať aj vlastnými prostriedkami. Finančné príspevky bude poskytovať na projekty kultúrnych aktivít v oblasti pamäťových inštitúcií, umenia, časti programu Pro Slovakia, ako aj nehmotného kultúrneho dedičstva a kultúrno-osvetovej činnosti.

 

Na financovanie RTVS je určených 26 miliónov eur. K zníženiu o 4 milióny eur v porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom dochádza v dôsledku očakávaného pozitívneho vývoja v oblasti vlastných príjmov verejnoprávneho vysielateľa a disponibilných zdrojov z predchádzajúceho obdobia. Ministerstvo financií súčasne prijme opatrenia, ktorými sa zvýšia celkové budúcoročné príjmy približne o 9 miliónov eur.

 

Pre Audiovizuálny fond sú určené 4 milióny eur a pre Tlačovú agentúru SR 2,2 milióna eur.

 

Objem prostriedkov pre cirkvi a náboženské spoločnosti sa mierne navýšil o 580.000 eur na navrhovaných 38.894.199 eur. Dôvodom je valorizácia platov duchovných. Z predmetných prostriedkov sa financujú nielen ich platy a poistné, ale aj prevádzka ústredí cirkví a náboženských spoločností a charitných domov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona