Ministerstvo hospodárstva sa už pri plyne pripravuje na zimnú sezónu

NETKY.SK • 26 Máj 2015, 10:46 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva sa už pri plyne pripravuje na zimnú sezónu

BRATISLAVA - Slovensko dostalo počas uplynulej jesene a zimy od Rusov o približne tretinu menej zemného plynu, ako si objednal Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH), najväčší slovenský dodávateľ plynu evidoval krátenie dodávok plynu od septembra minulého roka do marca tohto roka. "Uvedené krátenie sa pohybovalo až do výšky niekoľko desiatok percent. Počas niektorých dní krátenie dosahovalo až vyše 50 % nominovaného objemu. Celkovo nebola počas obdobia od 1. septembra 2014 do 31. marca 2015 spoločnosti SPP dodaná približne jedna tretina z celkového nominovaného objemu zemného plynu," uviedol rezort hospodárstva.


Ministerstvo doteraz nevie presne povedať, prečo nám ruská spoločnosť Gazprom dodávala menej plynu. "Viaceré plynárenské spoločnosti, a tým aj krajiny v rámci EÚ, boli postihnuté krátením dodávok plynu zo strany ruského dodávateľa plynu, pričom dôvody tohto krátenia boli spravidla komunikované len formou správ v médiách,“ dodalo ministerstvo. Rusi pripisovali krátenie dodávok technickým problémom, európski politici sa skôr prikláňali k názoru, že ide o pomstu Rusov za zavedenie sankcií zo strany krajín EÚ po vypuknutí ukrajinsko-ruskej krízy.


Nedostatok plynu z východu kompenzovali slovenskí plynári mimoriadnymi nákupmi plynu na spotových trhoch v západnej Európe ako aj uvoľňovaním plynu zo zásobníkov. "Vzhľadom na uvedené, tak nebolo nutné pristúpiť k vyhláseniu obmedzujúcich opatrení," uviedol rezort hospodárstva.


Ministerstvo sa už začína pripravovať aj na novú zimnú sezónu. Vypracovalo už informáciu o zámere prípravy návrhu opatrení na zvýšenie bezpečnosti dodávok zemného plynu, ktorou by sa mala čoskoro zaoberať vládny kabinet. "S prihliadnutím na zmenené geopolitické podmienky vo východnej Európe je potrebné prehodnotiť, či súčasný súbor legislatívnych a iných opatrení na zaistenie bezpečnosti dodávok plynu pre slovenský trh je naďalej adekvátnym, a to najmä z pohľadu pretrvávajúceho rizika dlhotrvajúcich prerušení respektíve obmedzení dodávok plynu,“ myslí si ministerstvo.


V súčasnosti tak už ministerstvo posudzuje riziká s prihliadnutím na scenáre uvažované pri záťažových testoch uskutočnených minulý rok na základe požiadaviek Európskej komisie. "Vláde predložíme návrh opatrení, ktoré by umožňovali účinne predchádzať krízovej situácii vrátane stavu núdze v plynárenstve zabezpečením dostatku komodity pre slovenský trh pri zvažovaných krízových scenároch," konštatoval rezort hospodárstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona