Ministerstvo hospodárstva registruje veľké energetické investície na Slovensku

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 13:08 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva registruje veľké energetické investície na Slovensku

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) v súčasnosti registruje viacero veľkých energetických investícií na Slovensku. A to tak v sektore elektroenergetiky, ako aj v plynárenstve.

slovakia

left justify in out

"V sektore elektroenergetiky sú v súčasnosti pripravované cezhraničné projekty v oblasti rozvoja prenosovej sústavy SR, ktoré sú významné z hľadiska zvýšenia bezpečnosti dodávky elektriny a zvýšenia čistej prenosovej kapacity na uľahčenie tranzitu elektriny v smere sever - juh. V sektore plynárenstva sú pripravované v súčasnosti projekty medzinárodného významu,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.

 

V elektroenergetike pracuje na investíciách štátna spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava. Tá postaví dve slovensko-maďarské dvakrát 400 kilovoltové vedenia. Jedno na trase Gabčíkovo-Gönyű (Maďarsko) - Veľký Ďur a druhé Rimavská Sobota - Sajóivánka (Maďarsko). "V oblasti vnútroštátnych projektov rozvoja prenosovej sústavy SR sú aktuálne pripravené investície do existujúcich vnútroštátnych prenosových kapacít, rekonštrukcií elektrických staníc a ich prestavba na diaľkové riadenie a bezobslužnú prevádzku. Tiež je pripravené budovanie nových elektrických staníc s transformáciou 400/110 kilovoltov, ktorými sa postupne nahradia siete 220 kilovoltové za predpokladu ukončenia životnosti,“ dodal Stano.

 

V oblasti plynárenstva ide o projekty prepojenia plynárenskej infraštruktúry. "V tomto odvetví sú významné dva pripravované projekty. Oba projekty boli zaradené na takzvaný druhý zoznam projektov spoločného záujmu EÚ, ktoré podporuje Európska komisia,“ doplnil Stano. Ide o plynárenské prepojenie Slovensko - Poľsko. Predmetné cezhraničné prepojenie je súčasťou plánovaného severno-južného koridoru. Realizácia projektu napreduje podľa časového plánu s predpokladaným uvedením do komerčnej prevádzky v roku 2019.
Druhým projektom je projekt Eastring. "Jedná sa o projekt obojsmerného plynovodu, ktorý by pri rešpektovaní práva EÚ a relatívne nízkych nákladoch prepojil trhy juhovýchodnej Európy s likvidnými trhmi v severozápadnej Európe,“ uzavrel Stano.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies