Ministerstvo hospodárstva: Novela o ÚRSO prispeje k transparentnosti, nezávislosť úradu zachováva

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 12:21 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva: Novela o ÚRSO prispeje k transparentnosti, nezávislosť úradu zachováva

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR je presvedčené, že novela zákona o regulácii v sieťových odvetviach zásadne prispeje k transparentnosti procesov rozhodovania o cenách energií a k informovanosti.

slovakia

left justify in out

"Nezávislosť rozhodnutí ÚRSO novela nielenže v plnej miere zachováva, ale ešte aj významne prehlbuje striktným oddelením funkcie predsedu úradu a predsedu Regulačnej rady ako nestranného odvolacieho orgánu," konštatoval hovorca rezortu Maroš Stano.

 

Reagoval tak na rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach vrátil Národnej rade (NR) SR na opätovné prerokovanie. Vo svojom rozhodnutí poukázal na dve oblasti schválených zmien, ktoré podľa neho zásadne oslabujú nezávislosť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pri cenovej regulácii.

 

Po prvé tým, že predsedu úradu už nemá vymenúvať a odvolávať prezident, ale vláda, čím sa podľa Kisku stane ešte viac závislým od vlády a jej politického tlaku. Druhou jeho výčitkou je, že účastníkom konania vo vybraných cenových konaniach bude aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR alebo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

 

"Vláda SR rozhodne o novom predsedovi úradu, ide však len o právo menovať. Pri výkone svojich právomocí bude predseda úradu od vlády plne nezávislý, prezident, naopak získava kompetenciu menovať predsedu Regulačnej rady ako odvolacieho orgánu," reagoval rezort hospodárstva.

 

V súvislosti s druhou výhradou hlavy štátu Stano upozorňuje, že ministerstvo hospodárstva a rezort životného prostredia síce po novom budú mať procesné postavenie účastníka konania vo vybraných cenových konaniach, ale budú to výlučne práva vyplývajúce z práv účastníka konania. Teda najmä právo byť informovaný, v žiadnom prípade nie zasahovať do rozhodnutí.

 

"Nemala by sa tak opakovať situácia zo začiatku tohto roka a zmätok v cenách energií, keď úrad napriek námietkam ministerstva hospodárstva odmietol vypracovať analýzu dosahov vlastných cenových rozhodnutí na odberateľov," dodal Stano. Rezort hospodárstva podľa neho verí, že novela nájde opäť potrebnú podporu poslancov NR SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies