Ministerstvo hospodárstva nesúhlasí s nárastom minimálnej mzdy o 14,3 eura

NETKY.SK • 30 September 2013, 10:01 • 2 min
Ministerstvo hospodárstva nesúhlasí s nárastom minimálnej mzdy o 14,3 eura

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR zásadne nesúhlasí s návrhom rezortu práce a sociálnych vecí, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila o 4,2 %, resp. o 14,3 eura na 352 eur.

slovakia

left justify in out

"Návrh neadekvátne zohľadňuje reálne ekonomické vzťahy konkurencieschopnosti, zamestnanosti a rastu v ekonomike Slovenska," odkázal rezort hospodárstva ministerstvu práce a sociálnych vecí počas pripomienkového konania k návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy. Ministerstvu hospodárstva nie je jasné, na základe akých analytických podkladov predložilo ministerstvo práce návrh mesačnej minimálnej mzdy na budúci rok vyšší o 6,2 eura v porovnaní s návrhom vyplývajúcim z platnej legislatívy, ktorý hovoril o náraste minimálnej mzdy na 345,8 eura. "Pre ministerstvo hospodárstva SR je nanajvýš prijateľný návrh, ktorý je výsledkom súčasného legislatívneho a inštitucionálneho stanovenia úrovne minimálnej mzdy na Slovensku," uviedol rezort hospodárstva.

Najnovšie reprezentatívne analytické štúdie zaoberajúce sa problematikou minimálnej mzdy podľa ministerstva hospodárstva dlhodobo preukazujú, že minimálna mzda a jej zvyšovanie redukuje dlhodobo prírastok nových pracovných miest. "Zvyšovanie minimálnej mzdy má vždy negatívny vplyv na podnikateľské prostredie," upozorňuje ministerstvo. Akékoľvek výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy prostredníctvom mechanizmu šiestich sadzieb, tzv. minimálnych mzdových nárokov v závislosti od náročnosti vykonávaných prác, sa podľa rezortu hospodárstva negatívne prejaví najmä na poklese nákladovej konkurencieschopnosti exportne orientovaného podnikateľského sektora. "Za súčasnej situácie zhoršovania podnikateľského prostredia odporúčam v čo najmenšom možnom rozsahu regulatívne zvyšovať náklady podnikateľských subjektov na ich činnosť," dodalo ministerstvo hospodárstva. 

Hospodárska a sociálna rada sa minulý týždeň v pondelok nedohodla na zvýšení minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 4,2 %, resp. o 14,3 eura na 352 eur. Takýto návrh na rokovanie tripartity predložil minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Ako vtedy uviedol šéf rezortu práce na brífingu po rokovaní so sociálnymi partnermi, zamestnávatelia opätovne nesúhlasili so zvýšením minimálnej mzdy a odborári trvali na tom, aby sa najnižšie zárobky zvýšili razantnejšie. "Jedni tvrdili, že príliš vysoko a druhí tvrdili, že príliš nízko," povedal Richter k návrhu na zvýšenie minimálnej mzdy. 

Ako uviedol Richter, návrh úpravy minimálnej mzdy na 352 eur predloží na rokovanie vlády. "Vláda je v zmysle zákona slobodná, môže akceptovať môj návrh, ale môže akceptovať úplne iný návrh," skonštatoval. Podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Mariána Juska aj zamestnávatelia majú záujem na vyššej minimálnej mzde, avšak na základe vyššej konkurencieschopnosti a vďaka tvorbe nových pracovných miest a znižovaniu nezamestnanosti. "To by prirodzene tlačilo na to, aby rástli mzdy," upozornil. Administratívne zvyšovanie minimálnej mzdy nepovažuje Jusko za dobrý krok. 

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka považuje návrh na zvýšenie minimálnej mzdy o 4,2 % za čisto politický. "Nemá ekonomické rácio predovšetkým pre makroekonomický vývoj a situáciu, ktorá na trhu je," povedal. Poukázal na to, že po vyššej minimálnej mzde môžu mnohí ľudia stratiť prácu. "Je lepšie pracovať za nižšiu mzdu a byť konkurencieschopný, ako nepracovať vôbec a byť závislý od sociálnych dávok,“ dodal. 

Viceprezident Konfederácie odborových zväzov SR Slavomír Manga upozornil na to, že vláda navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu o 70 centov za deň. "Ktorého podnikateľa položí 70 centov za deň?" spýtal sa. V súčasnosti podľa neho čistá minimálna mzda nedosahuje ani hranicu chudoby na Slovensku. "Chceme byť v Číne, alebo v Európe?" varoval. Podľa Mangu vláda spravila krok správnym smerom, ale mala ho urobiť dlhší. "Ten krok mal byť dlhší v tom zmysle, ako sme žiadali, teda aby to bolo minimálne o 8 percent," dodal Manga. 

Od začiatku tohto roka sa minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády zvýšila o 3,2 % na 337,7 eura. Na rok 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 minimálna mzda stúpla o 3 % na 317 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona