Slovensko je na prípadnú plynovú krízu pripravené

NETKY.SK • 26 August 2016, 15:11 • 2 min
Slovensko je na prípadnú plynovú krízu pripravené

BRATISLAVA - Slovensko sa už pripravuje na zimnú vykurovaciu sezónu. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) zisťovalo, ako je Slovensko pripravené na prípadné problémy s dodávkami zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Naša energetická bezpečnosť v dodávkach plynu je významne vyššia ako v januári 2009, keď prišlo k prerušeniu dodávok z Ruskej federácie. Je to aj výsledkom dokončenia úspešných projektov týkajúcich sa cezhraničných prepojení a úpravou existujúcich prepojení na reverzný tok," uviedol hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano.


Okrem iného sa bude Slovensko v prípade plynovej krízy spoliehať aj na zásobníky plynu. V nich bolo k 5. augustu tohto roka uskladnených 3,2 miliárd metrov kubických plynu, čo je viac ako 82 % z celkovej kapacity. Okrem legislatívnych opatrení štát aj plynárenské spoločnosti zrealizovali, respektíve pokračujú v strednodobých a dlhodobých opatreniach, predovšetkým v projektoch, ktoré diverzifikáciou zdrojov a prepravných ciest zabránia obmedzeniu dodávok plynu pre slovenských odberateľov. "Ide o možnosti reverzných tokov plynu z Českej republiky, z Rakúska a z Maďarska, ako aj príprava slovensko-poľského plynárenského prepojenia," konštatoval Stano.


Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies