Ministerstvo financií zhoršuje imidž Slovenska

NETKY.SK • 27 Júl 2014, 12:47 • 2 min
Ministerstvo financií zhoršuje imidž Slovenska

BRATISLAVA - Ministerstvo financií podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka zhoršuje imidž Slovenska v očiach zahraničných investorov.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, od budúceho roka ich totiž čakajú vyššie dane a administratívne komplikácie. Podľa neho to vyplýva z novely zákona o dani z príjmov, predloženej do medzirezortného pripomienkového konania. „Tá opäť poškodzuje a komplikuje slovenský daňový systém, ktorý bol ešte pred pár rokmi lákadlom pre zamestnávateľov zo zahraničia,“ povedal.

 

Vyššie dane budú podľa Moravčíka investori platiť pre predĺženie odpisovania majetku, „napríklad o náklady na postavenie administratívnej budovy si mohol investor doteraz znížiť základ dane už za 20 rokov, po novom sa to predĺži až na dvojnásobok, teda 40 rokov. To zvýši náklady na také budovy, do ktorých by zahraničné firmy boli ochotné presunúť časť svojej administratívy. Na Slovensku na podobných pozíciách už teraz pracujú tisícky ľudí, napríklad na medzinárodnom zúčtovaní, call centrách a podobne,“ povedal. Podobne sa podľa neho predlžuje odpisovanie aj mnohých ďalších druhov majetku, ktoré investor zaplatí v jednom roku, ale dane mu budú znižovať len veľmi pomaly. „Pre investorov to je zlý signál, Slovensko v ich očiach klesne,“ konštatoval. 

 

Ďalším problémom novely sú podľa Moravčíka administratívne komplikácie. „Zmeny v odpisovaní majetku sa nebudú týkať len majetku nového, ale aj toho starého. Daňovníci budú musieť všetko prepočítať a v očiach investorov sa stane Slovensko menej predvídateľnou a viac rizikovou krajinou. Je to už tretíkrát po sebe, čo vláda Smeru významne zhoršuje podmienky pre investorov,“ zdôraznil Moravčík. Najprv podľa neho zvýšila sadzbu dane z príjmu nad úroveň okolitých krajín, potom sťažila umorovanie strát a teraz predlžuje odpisovanie majetku. „Vláda si neuvedomuje, že toto sú oblasti, ktoré zahraniční investori pri rozhodovaní o umiestnení investície starostlivo skúmajú predtým, ako sa rozhodnú, kam pôjdu. Slovensko sa pre nich, žiaľ, stáva čoraz menej atraktívne,“ konštatoval podpredseda KDH. 

 

Novela zákona o dani z príjmov je podľa Moravčíka ďalším dôkazom, že vláda nekoná v záujme všetkých, ale len niektorých. „Vyvoleným investorom poskytuje stimuly za desiatky miliónov eur a všetkým ostatným dane zvyšuje. Pre Slovensko to je zlé, pretože o tisícky miest prichádzame a stovky si draho kupujeme,“ zdôraznil. Ak chce vláda skutočne pomôcť Slovákom, tak by mala podľa neho predražené stimuly nahradiť zlepšením podmienok pre všetkých zamestnávateľov, pre našich aj zahraničných. „Ak je treba niekoho zvýhodniť, tak sú to malé a rodinné podniky, v ktorých nejde o miliónové zisky, ale o postaranie sa o seba a o svojich najbližších,“ dodal Moravčík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona