Ministerstvo financií: Zdaňovanie dividend je úplne štandardné v najvyspelejších krajinách

NETKY.SK • 19 Október 2016, 16:47 • 2 min
Ministerstvo financií: Zdaňovanie dividend je úplne štandardné v najvyspelejších krajinách

BRATISLAVA - Strana SaS bola súčasťou vlády, ktorá v roku 2011 zaviedla zdravotné odvody na dividendy. V reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu strany na to upozornilo Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

"My daňou z dividend nahrádzame práve tieto zdravotné odvody, ktoré sú vo výške 14 %. Daň z dividend bude polovičná, teda 7 %. Pri zdravotných odvodoch sa pritom uplatňuje strop na úrovni približne 60.000 eur ročne, čo znamená, že príjem nad touto úrovňou už odvodom nepodlieha. Výsledkom toho môže byť, že akcionári malých a stredných firiem môžu mať vyššiu odvodovú povinnosť ako akcionári veľkých firiem," priblížil tlačový odbor ministerstva.

 

Podľa rezortu financií je zdaňovanie dividend úplne štandardné v daňových systémoch najvyspelejších krajín sveta. "Ide o bežnú prax. V porovnaní so sadzbami 35 krajín OECD, ktoré uplatňujú sadzbu z dividend, navrhujeme najnižšiu sadzbu, okrem Estónska, kde je ale iný systém. Keď sa pozrieme na okolité krajiny, tak Česká republika a Maďarsko majú sadzbu 15 %, Poľsko 19 % a Rakúsko 25 %." dodalo MF SR.

 

Zavedenie dane z dividend vo výške 7 % nebude prospešné pre slovenskú ekonomiku. Predstavuje pre podnikateľov dvojité zdanenie. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila opozičná strana SaS.

 

Predseda strany Richard Sulík upozornil na to, že v roku 2004, keď bola uvedená do platnosti daňová reforma, tak sa podarilo zrušiť dovtedy platnú daň z dividend. "Slovensko sa v podstate dostalo na prvé miesto v Európe, čo sa týka miery zdanenia. Obrovské nárasty výnosu daní z príjmov právnických osôb spôsobilo zníženie daní z príjmov právnických osôb na 19 % a najmä to spôsobilo zrušenie dane z dividend," skonštatoval Sulík. Vláda však podľa neho v súčasnosti predkladá návrhy zákonov, ktoré predstavujú novú záťaž pre domácich podnikateľov.

 

"Opätovné zavedenie dane z dividend bude pre slovenskú ekonomiku neprospešné," podotkol Sulík.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies