Ministerstvo financií SR zváži úpravu hranice tzv. super odpočtu výdavkov na výskum a vývoj

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 10:45 • 2 min
Ministerstvo financií SR zváži úpravu hranice tzv. super odpočtu výdavkov na výskum a vývoj

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR zváži úpravu hranice super odpočtu výdavkov na výskum a vývoj, po ktorej volajú podnikatelia.

slovakia

left justify in out

Rezort financií je ochotný o zmenách v zákone o dani z príjmov diskutovať s odbornou verejnosťou. "Na základe predošlého dohovoru s Ministerstvom hospodárstva SR a podnikateľskou sférou MF SR preskúma výsledky uvedenia tzv. super odpočtu pre podporu výskumu a vývoja inovácií a dôsledne zváži opodstatnenie pre ďalšie úpravy výšky tohto opatrenia," uviedol v stanovisku pre TASR tlačový odbor rezortu financií.

 

Takzvaný super odpočet spočíva v odpočte výdavkov na výskum a vývoj od základu dane. Využiť ho môže daňovník, ktorý realizuje projekt výskumu a vývoja. V súvislosti s tým mu vznikajú výdavky, ktoré sú súčasťou výsledku hospodárenia a sú spôsobilé na opätovné odpočítanie od základu dane zníženého o odpočet daňovej straty vo výške 25 %.

 

Hoci firmy zavedenie super odpočtu privítali, stále pri ňom vnímajú problémy. Ukázal to aj najnovší prieskum, ktorý zrealizovala spoločnosť Deloitte v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Okrem výšky sadzby vnímajú firmy z oblasti výskumu a vývoja problémy aj v podobe nedostatku informácií, ako ho správne aplikovať, ale aj administratívnu záťaž. Hranica super odpočtu by sa však mohla navýšiť aj kvôli prilákaniu zahraničných investorov. "Keď sa pozrieme na výšku odpočtu, že je 25 %, čo v konečnom dôsledku z celkových nákladov predstavuje 5,5 %, v porovnaní s okolitým svetom je to nižšie. Na jednej strane to môže byť dobrý nástroj na to, aby na Slovensko prichádzali spoločnosti zo zahraničia, alebo existujúce spoločnosti rozvíjali svoje centrá, zvažujú to, diskutujú o tom, ale len veľmi malá časť potvrdí, že je to dostatočne motivačné. Najmä z pohľadu výšky," podotkol partner na oddelení daní v spoločnosti Deloitte Martin Rybár.

 

Podobné skúsenosti má aj SARIO. "Počúvame, že hranica je nízka. Každý ocení tú schému, ale na základe nej sme až tak veľa nepredali. Je to zaujímavé pre investorov, ale bolo by celkom dobré, keby bol odpis viac ako 100 %. Tak to vnímajú investori. Sú krajiny, ktoré to tak majú nastavené," uviedol generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič.

 

Štátna tajomníčka rezortu financií Dana Meager avizovala, že cieľom rezortu financií je prichystať také zákony pre podnikateľov, aby mali rozviazané ruky. Nastavenie systému týkajúceho sa podpory vedy a výskumu chce konzultovať s odbornou verejnosťou. "Sústredíme sa na to, aby sme v rovnakom čase dokázali vypracovať legislatívne opatrenia, také, s ktorými môžu byť podnikatelia spokojní. Musíme vytvoriť priestor na podnikanie, na to, aby boli firmy konkurencieschopné. Budeme požadovať dodržiavanie legislatívnych pravidiel, aby sme ako štát vybrali peniaze vo forme daní do štátneho rozpočtu," priblížila.

 

Z hľadiska zahraničných investícií však SARIO hodnotí minulý rok ako mimoriadne úspešný. Kým v roku 2014 malo SARIO rozpracovaných 44 projektov, v uplynulom roku to bolo až 60 projektov. Investičné projekty by mohli na Slovensku vytvoriť 7400 priamych nových pracovných miest, pričom SARIO očakáva, že tieto investície vytvoria ďalšie tisíce nepriamych pracovných miest. Plánovaná celková výška investícií predstavuje 1,74 miliardy eur. V 15 prípadoch ide o nové prevádzky a v 8 prípadoch o expanziu existujúcich prevádzok.

 

V oblasti výskumu a vývoja boli podľa Šimončiča uzatvorené štyri projekty, ktoré by mali vytvoriť okolo 420 pracovných miest. "Máme niekoľko projektov na stole, kde noví investori, ktorí prichádzajú, už uvažujú o výskume o vývoji. Máme Japoncov, ktorí majú záujem na východe Slovenska prísť so špičkovou technológiou a budú potrebovať viac ako 100 ľudí. Neviem celkom, kde ich nájdeme. Ale boli napríklad nadšení Strojníckou fakultou v Košiciach," dodal Šimončič.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies