Ministerstvo financií plánuje zaviesť balík finančných noviel aj zmeny v nájme pozemkov

NETKY.SK • 16 August 2017, 06:37 • 2 min
Ministerstvo financií plánuje zaviesť balík finančných noviel aj zmeny v nájme pozemkov

BRATISLAVA - Zavedenie indexu daňovej spoľahlivosti či zmena inštitútu daňového tajomstva. Aj tieto zmeny má priniesť novela daňového poriadku z dielne Ministerstva financií (MF) SR, o ktorej by dnes mala rokovať vláda.

slovakia

left justify in out

Do budúcnosti by mal napríklad pribudnúť zoznam daňových subjektov s výškou ich uplatneného nadmerného odpočtu alebo dodatočne uplatneného nadmerného odpočtu. Zverejňovanie týchto informácií môže podľa rezortu zúžiť priestor pre podvody, pretože má platiť rovnaký princíp ako pri zverejňovaní zmlúv.

 

Mladí sa k zvýhodneným úverom na financovanie bývania budú môcť od budúceho roka dostať za nových podmienok. Navrhuje ich ministerstvo financií v novele zákona o dani z príjmov, ktorú tiež predkladá na zasadnutie kabinetu. Mladí môžu v súčasnosti získať po splnení určitých podmienok štátom dotovanú hypotéku so sadzbou zníženou o 3 %. Po novom dostanú podporu od štátu pri kúpe nehnuteľnosti vo forme daňovo odpočítateľnej položky.

 

Rýchle vrátenie časti nadmerného odpočtu, či oslobodenie humanitárnych darcov od dane. Tieto zmeny má zase priniesť novela zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú má dnes rovnako v programe vláda. Zámerom novely zákona o bankách je zase to, aby finančné inštitúcie dôslednejšie preverovali schopnosť klienta splácať úver. Príjem ľudí tak budú musieť veritelia v budúcnosti povinne overovať prostredníctvom Sociálnej poisťovne.

 

Neprihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne v lehote do siedmich dní sa už nemá považovať za nelegálne zamestnávanie. Navrhuje to rezort práce v novele zákona o nelegálnej práci, ktorú predstaví na dnešnom rokovaní kabinetu.

 

Ministerstvo pôdohospodárstva zase na vládu predkladá novelu zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Návrh precizuje doterajšiu úpravu týkajúcu sa vzniku podnájomných vzťahov v prípadoch, ak nájomca užíva pozemky, kde sa zmluvný nájom skončil alebo sa má skončiť a pozemky sú neprístupné alebo ich nemožno racionálne užívať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies