Ministerstvo financií chce rozšíriť 8-percentnú odvodovú povinnosť poisťovní

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 15:09 • 2 min
Ministerstvo financií chce rozšíriť 8-percentnú odvodovú povinnosť poisťovní

BRATISLAVA - Ministerstvo financií SR plánuje novelizovať zákon o poisťovníctve, v ktorom chce rozšíriť 8-percentnú odvodovú povinnosť z odvetvia poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla na všetky odvetvia neživotného poistenia. Zároveň by sa mal rozšíriť okruh subjektov, ktorým je tento odvod určený. Cieľom rezortu je zlepšiť stav verejných financií.

slovakia

left justify in out

“Slovenská asociácia poisťovní bude predbežnú informáciu MF SR pripomienkovať do stanovenej lehoty, kde zosumarizujeme argumenty proti rozšíreniu odvodovej povinnosti na všetky odvetvia neživotného poistenia,” povedala pre agentúru SITA manažérka pre komunikáciu v asociácii Eva Jacková.


Súčasná právna úprava v zákone o poisťovníctve upravuje odvod časti poistného pre poisťovňu vo výške 8 % z prijatého poistného z povinného zmluvného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla z činnosti vykonávanej na území Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok na osobitný účet ministerstva vnútra. Prostriedky z osobitného účtu rozdeľuje ministerstvo vnútra po prerokovaní s ministerstvom financií hasičským jednotkám, napríklad na úhradu nákladov spojených s obstaraním materiálno-technického vybavenia, či zložkám rezortu vnútra na objasňovanie príčin nehôd v cestnej doprave.


Ministerstvo financií zverejnilo zatiaľ len predbežnú informácií k návrhu novely zákona. Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania. Lehota na vyjadrenie je do 22. júla 2016. Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je august 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies