Ministerstvo financií by malo mať viac pod kontrolou rozpočty obcí a VÚC

NETKY.SK • 25 September 2013, 13:53 • 2 min
Ministerstvo financií by malo mať viac pod kontrolou rozpočty obcí a VÚC

BARTISLAVA – Ministerstvo financií (MF) SR by malo mať lepší prehľad o hospodárení obcí a vyšších územných celkov (VÚC).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy, o ktorej bude vo štvrtok (26.9.) rokovať vláda. Obce a mestá by mali rezortu financií poskytovať informácie o schválených rozpočtoch prostredníctvom rozpočtového informačného systému. Taktiež by im mala pribudnúť povinnosť informovať ministerstvo financií o náraste dlhu.

"Obec a vyšší územný celok sú povinní poskytovať ministerstvu financií potrebné údaje o svojom hospodárení na účely zostavenia návrhu rozpočtu verejnej správy, návrhu štátneho záverečného účtu a návrhu súhrnnej výročnej správy Slovenskej republiky," priblížilo zmeny ministerstvo financií. Do tohto systému by mali obce zasielať informácie o rozpočtoch najneskôr do 20 dní od ich schválenia orgánom obce. Taktiež by mali MF SR informovať o prípadných zmenách v rozpočte počas roka.

Obce by mali byť opatrnejšie aj pri preberaní záväzkov. "Obec a VÚC nesmú prevziať záväzok z úveru, pôžičky alebo iného dlhu fyzickej alebo právnickej osoby okrem prevzatia záväzku právnickej osoby v zriaďovateľskej pôsobnosti obce a vyššieho územného celku," konštatuje v návrhu MF SR.

Novela zákona, v nadväznosti na ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, taktiež sprísňuje podmienky pri zvyšovaní zadlžovania samospráv. Ak celková suma dlhu obce alebo VÚC dosiahne 50 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka, starosta bude musieť do 15 dní od zistenia uvedených skutočností vypracovať a predložiť obecnému zastupiteľstvu správu, v ktorej zdôvodní celkovú sumu dlhu spolu s návrhom opatrení na jeho zníženie. Zastupiteľstvo by malo túto správu prerokovať do 15 dní odo dňa jej predloženia. Do siedmich dní od predloženia informácie obecnému zastupiteľstvu alebo zastupiteľstvu VÚC bude musieť starosta tieto skutočnosti písomne oznámiť aj ministerstvu financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies