Ministerstvo eviduje zvýšený záujem o pasy vydané expresnou formou

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 09:45 • 2 min
Ministerstvo eviduje zvýšený záujem o pasy vydané expresnou formou

BRATISLAVA - Začiatkom júna padol šesťročný rekord v počte žiadostí o expresné vydanie pasu do dvoch dní.

slovakia

left justify in out

Ku dňu 9. júna evidovali 750 žiadostí podaných expresnou formou. Kým v apríli bol celkový počet žiadostí o cestovný pas 17 061, v máji podľa rezortu už vyskočil na 39 927 a k polovici júna už evidujú 28 542 žiadostí.

 

img

 

Prečítajte si: Obavy z cestovania do zahraničia pomôžu domácemu cestovnému ruchu. Chorvatsko je topkou toto leto!

 

„K zvýšenému záujmu o vydanie nových cestovných dokladov prispelo aj postupné uvoľnenie opatrení na hraniciach s možnosťou vycestovať do zahraničia," konštatuje rezort na sociálnej sieti. V posledných mesiacoch podľa ministerstva najčastejšie vybavovali nový doklad rodičia svojim deťom. „Pri ceste do zahraničia musí mať totiž každý občan svoj vlastný cestovný doklad vrátane detí a pri deťoch je platnosť pasov kratšia v porovnaní s dospelými. U detí do šesť rokov platí pas dva roky a u detí do 16 rokov je platnosť obmedzená na päť rokov," uvádza rezort.

 

img

 

Zároveň pripomína, že občania môžu cestovať do štátov Európskej únie a niektorých ďalších európskych krajín aj na občiansky preukaz. „Treba si však skontrolovať platnosť, kým u nás vám stále v dôsledku pandémie uznajú aj občiansky preukaz po dobe platnosti, v zahraničí s takýmto dokladom nepochodíte," zdôrazňuje ministerstvo.

 

Súvisiaci článok: Od dnes bude cestovanie do a zo zahraničia opäť o niečo jednoduchšie! V niektorých prípadoch sa však karanténe nevyhnete

Ministerstvo doplnilo, že pandémia, prijaté opatrenia a s tým spojené obmedzené cestovanie sa podpísali minulý rok o viac ako stopercentný prepad záujmu o vybavenie nového pasu. „V rokoch 2017 až 2019 počty žiadostí každý rok výrazne presahovali 400 000. Minulý rok požiadalo o pas len 192 314 ľudí," dodalo ministerstvo vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies