Ministerstvo dopravy: Po zavedení liberalizácie siete STK budú platiť rovnako prísne kritériá

NETKY.SK • 24 Máj 2017, 13:38 • 2 min
Ministerstvo dopravy: Po zavedení liberalizácie siete STK budú platiť rovnako prísne kritériá

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy nesúhlasí s názorom Národnej asociácie staníc technickej kontroly (NA STK), že by po zavedení liberalizácie siete staníc STK malo dôjsť k porušeniu európskej smernice. V reakcii na utorkové (23. 5.) vyhlásenia asociácie to uviedla hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

slovakia

left justify in out

"Po zavedení liberalizácie siete STK budú platiť rovnako prísne kritériá pre zriadenie stanice technickej kontroly a rovnako prísne pravidlá pre vyhodnocovanie technických kontrol," zdôraznila Ducká.

 

Novelou zákona o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, ktorá má liberalizáciu priniesť, sa totiž podľa jej slov precizujú aj ustanovenia o bezúhonnosti, ktorá je podmienkou pre udelenie povolení a oprávnení podľa tohto zákona.

 

"Jediná zmena, ktorá nastane je, že zo strany štátu nebude limitovaný počet staníc technickej kontroly. Po novom, každý kto splní zákonom predpísané podmienky, bude môcť poskytovať tieto služby," uviedla hovorkyňa. V súvislosti s uvoľnením trhu so stanicami technickej kontroly sa pritom podľa nej plánuje navyšovanie počtu kontrolórov.

 

Národná asociácia STK v utorok uviedla, že novela z dielne ministerstva dopravy, ktorá má liberalizovať sieť staníc technickej kontroly, môže porušiť pravidlá Európskej únie. Konkrétne podľa asociácie nerešpektuje platnú smernicu EÚ, ktorá hovorí práve o regulácii trhu staníc STK.

 

"Ide tu o paralelný proces zavádzania dvoch rôznych noviel toho istého zákona do praxe. Ministerstvo presadzuje liberalizáciu, no zároveň však Slovensko musí prijať európsku smernicu, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou cestnej premávky, kde má veľký vplyv práve sieť staníc STK," uviedla asociácia.

 

Smernica tak podľa asociácie cieli na znižovanie nehodovosti, ale nehovorí o liberalizácii trhu staníc STK. Podľa asociácie pritom novela o liberalizácii trhu staníc STK nereflektuje na zahraničné skúsenosti z okolitých štátov ako Česko či Poľsko. "V Českej republike sa poslanci s liberalizáciou nestotožnili a schválili novelu zákona so zachovaním regulovanej siete. Zavážil najmä príklad z Poľska, kde po liberalizácii vzniklo 4800 staníc a štát teraz musí riešiť, ako ich dostať pod kontrolu," opísala asociácia.

 

Ministerstvo dopravy však považuje takéto vyjadrenia zo strany Národnej asociácie STK za zbytočné strašenie. "V Európe sú členské štáty, ktoré počet kontrolných staníc limitujú a sú aj členské štáty, ktoré počet kontrolných staníc neobmedzujú," uviedla Ducká.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona