Ministerstvo dopravy opraví cesty medzi Zbojskou a Tisovcom

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 16:19 • 2 min
Ministerstvo dopravy opraví cesty medzi Zbojskou a Tisovcom

BRATISLAVA – Rekonštrukcia cesty I/72 v horskom priesmyku medzi Zbojskou a Tisovcom už má zabezpečené financovanie cez Európsky fond regionálneho rozvoja. Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek rozhodol o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na tento národný projekt, čím sa uvoľnilo čerpanie takmer 20 miliónov eur z Operačného programu Doprava.

slovakia

left justify in out

„Som veľmi rád, že okrem veľkých diaľničných projektov realizujeme z európskych zdrojov aj menšie, no veľmi potrebné projekty na zanedbaných cestách I. triedy. Súčasný stav cesty z Brezna do Tisovca nezodpovedá parametrom cesty I.triedy a jej technické zhodnotenie je nevyhnutné. Ocenia ho nielen miestni obyvatelia, ale aj turisti, ktorí navštívia národný park Muránska Planina,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek.

Stavebné práce sa začali v apríli tohto roku, cesta bude zrekonštruovaná najneskôr začiatkom zimy 2015.

Projekt I/72 Zbojská, sedlo – Tisovec, Čertova dolina sa realizuje v rámci Operačného programu Doprava, prioritná os č.5, podopatrenie 5.2 (cesty I. triedy). Prijímateľom pomoci z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je Slovenská správa ciest.

Základné údaje o stavbe:

Cieľom projektu je prostredníctvom odstránenia bezpečnostných rizík a zvýšením technicko-dopravných parametrov zvýšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v tomto úseku cesty I. triedy I/72 z pohľadu tranzitnej osobnej a nákladnej dopravy. Výsledkom bude technicky zhodnotená cesta I. triedy v dĺžke 4,210 km. Modernizácia komunikácie bude v danom úseku spĺňať kapacitné a technické požiadavky na cestu I. triedy. Navrhnutá rekonštrukcia cesty I/72 prispeje k priaznivým úsporám prevádzkových nákladov a sociálnych účinkov, vďaka väčšej plynulosti jazdy.

Technické riešenie si vzhľadom na členitosť terénu a blízkosť národného parku vyžaduje zvýšené nároky na zemné práce, vybudovanie 25 oporných a zárubných múrov a úpravu 5 mostných objektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona