Ministerstvo dopravy je proti mýtu na cestách II. a III. triedy

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 15:47 • 2 min
Ministerstvo dopravy je proti mýtu na cestách II. a III. triedy

BRATISLAVA - Podľa rezortu dopravy sa nebude rozširovať rozsah spoplatnenia ciest I. triedy, okrem novovybudovaných úsekov. Garancie nespoplatnenia ciest II. a III. triedy sú podmienené súhlasom samosprávnych krajov a v tejto veci sa uskutočnia rokovania.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že je proti spoplatneniu ciest II. a III. triedy a garantuje, že sa nebude rozširovať rozsah spoplatnenia ciest I. triedy, okrem novovybudovaných úsekov. Garancie nespoplatnenia ciest II. a III. triedy sú podmienené súhlasom samosprávnych krajov a v tejto veci sa uskutočnia rokovania. Vyplýva to zo zápisu z piatkového pracovného rokovania medzi ministerstvom dopravy a Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS).

 

"Intravilány miest a obcí vrátane diaľničného úseku mesta Bratislavy budú od 15. marca monitorované a spoplatnené nulovou mýtnou sadzbou," uvádza sa v ďalšom z ôsmich záverov rokovania. O zrušení platieb mýta v intravilánoch v dĺžke takmer tisíc kilometrov sa však rezort dopravy už skôr dohodol so Združením cestných dopravcov ČESMAD Slovakia i s UNAS. Dohodli sa aj na tom, že pokuty za mýtne priestupky, nie však opakované, budú na priemernej úrovni krajín Európskej únie (EÚ). O výške pokút budú rokovania. 

 

Prehodnotia sa úseky ciest I. triedy zaradené do spoplatnenej skupiny ciest súbežných s diaľnicami a rýchlostnými cestami. Ministerstvo dopravy bude o tom rokovať s autodopravcami, predstaviteľmi krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Aj zákazy prejazdov vozidiel nad 12 ton cestami II. a III. triedy budú prehodnotené v súčinnosti so samosprávami. 

 

"Ministerstvo dopravy, UNAS a ČESMAD budú ďalej rokovať o úprave zliav za prejazdené kilometre a o zjednotení tabuliek zliav pri vozidlách do 12 a nad 12 ton," uvádza zápisnica. Autodopravcovia a ministerstvo financií pripravia návrh zníženia dane z motorových vozidiel a spotrebných daní ovplyvňujúcich cenu nafty na štandardné úrovne EÚ. Rezort dopravy bude v tomto procese vystupovať ako mediátor. Autodopravcovia, Národná diaľničná spoločnosť, a.s. a mýtna spoločnosť SkyToll, a.s. dohodnú výšku a spôsob čerpania mýta do debetu a vyriešia poruchy a "detské choroby".

 

Ide o spresnenie požiadaviek UNAS dohodnutých na rokovaniach s ministerstvom dopravy už 20. februára. Zástupcovia UNAS sa neskôr obávali, že ich požiadavky nebudú splnené a 5. marca podali na úrade vlády oznámenie o ostrom štrajku. Premiéra Roberta Fica pritom vyzvali, aby zabezpečil splnenie ich požiadaviek do piatka 7. marca, inak hrozili začatím štrajku. 

 

Ministerstvo tvrdilo, že vzhľadom na skôr dosiahnutú dohodu nie je na štrajk dôvod. Rezortný štátny tajomník Viktor Stromček kritizoval vedenie únie, že situáciu politicky zneužíva pred prezidentskými voľbami. Doterajší predseda UNAS Milan Laurinec, ktorý priznal, že podporuje kandidátku Helenu Mezenskú, sa do volieb hlavy štátu vzdal funkcie. 

 

Zastupujúci predseda UNAS Róbert Huran po piatkovom rokovaní s vedením ministerstva dopravy povedal, že štrajk do konca týždňa nebude a o ďalšom postupe rozhodnú autodopravcovia v nedeľu na stretnutí v obci Nová Dedina v okrese Levice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona