Ministerstvo dopravy hľadá nového šéfa železničného Carga

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 13:44 • 2 min
Ministerstvo dopravy hľadá nového šéfa železničného Carga

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vyhlásilo výberové konanie na obsadenie funkcie predsedu predstavenstva, ktorý zároveň vykonáva funkciu generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo).

slovakia

left justify in out

Uchádzači musia mať minimálne osem rokov odbornej praxe, najlepšie v železničnej doprave, a prax v riadiacich pozíciách najmenej päť rokov. Ďalšou podmienkou je, aby predložili plán rozvoja spoločnosti. Do výberového konania sa môžu prihlásiť do desiatich dní, teda do 25. júna.


Štátny vlakový nákladný dopravca je bez šéfa od konca mája. Minister dopravy Roman Brecely najprv z čela spoločnosti v tichosti odvolal Vladimíra Ľuptáka a namiesto neho vymenoval Jozefa Pavúka. Toho však vzápätí tiež odvolal so zdôvodnením, že si pri jeho výbere dostatočne nepreverili niektoré významné skutočnosti v jeho profesionálnej i politickej kariére. "Túto chybu som sa rozhodol okamžite napraviť," vyhlásil Brecely. "Napriek tomu, že v prípade pána Pavúka išlo len o dočasné poverenie, je pre mňa osobne dôležité, aby vedúce posty vo významných firmách v gescii ministerstva dopravy zastávali ľudia, o ktorých manažérskych a etických kvalitách nie sú pochybnosti,“ dodal.


Pavúk bol členom predstavenstva ZSSK Cargo už od októbra 2006 do júla 2010 počas vtedajšieho ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer - SD). Pôsobil ako nominant za HZDS, ktoré bolo súčasťou prvej vlády Roberta Fica (Smer - SD). Po odchode z Carga navyše získal vysoké odstupné, hoci spoločnosť bola v strate. Ľupták viedol ZSSK Cargo od apríla 2012 ako nominant predošlého ministra dopravy Jána Počiatka (Smer - SD). Predtým bol na čele Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) od októbra 2010 ako nominant vtedajšieho ministra dopravy Jána Figeľa (KDH).


Ministerstvo dopravy vyhlásilo tiež výberové konanie na obsadenie funkcií štyroch členov Správnej rady ŽSR. Záujemcovia môžu podať prihlášky do 21. júna. Nový minister dopravy ešte začiatkom mája odvolal generálneho riaditeľa ŽSR Dušana Šefčíka a na tento post vymenoval Tibora Šimoniho. Neoficiálne sa povráva, že skončiť môže aj šéf Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. Pavol Gábor.


Brecely po nástupe do funkcie odvolal aj generálnych riaditeľov ďalších dvoch štátnych spoločností a generálne riaditeľky dvoch organizácií - v Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) Milana Gajdoša, v Technickej obnove a ochrane železníc, a. s. Petra Kunkelu, v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch (SACR) Martu Kučerovú a v Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) Danu Pištovú. Riadením NDS do výberového konania poveril Róberta Auxta, za generálneho riaditeľa SACR vymenoval Igora Donovala a ŠFRB Petra Dolinského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies