Ministerstvo dopravy ešte nerozhodlo o oslobodení od poplatkov

NETKY.SK • 30 September 2014, 14:24 • 2 min
Ministerstvo dopravy ešte nerozhodlo o oslobodení od poplatkov

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy zatiaľ nerozhodlo o tom, že diaľničný úsek D2 Bratislava Lamač po Stupavu nebude spoplatnený pre osobné automobily.

slovakia

left justify in out

O oslobodenie od poplatku žiada magistrát Bratislavy, aby odľahčil vnútromestské komunikácie. "Čakajú nás kroky, ktoré realizujeme s mestom Bratislava a týkajú sa bratislavského obchvatu, dokončuje sa dopravný generel mesta Bratislavy. Ku koncu roka chceme ísť do vlády s materiálom, ktorý sa bude týkať obchvatu Bratislavy D4, R7 a v rámci toho bude dokončená aj štúdia, akým spôsobom bude fungovať osobná diaľničná doprava v Bratislave," povedal dnes novinárom štátny tajomník rezortu dopravy Viktor Stromček.

 

Mesto s rezortom dopravy rokuje o oslobodení od poplatkov diaľnice zo Stupavy po Lamač pol roka. "Svoju požiadavku staviame na meraniach, kde od Záhorskej Bystrice komplikujú vnútromestské komunikácie autá prichádzajúce od Stupavy. Ľudia využívajú to, že nekupujú diaľničné známky, a máme preto zaťaženú dopravu približne 20 až 25 percentami. Ak sa podarí vyrokovať, že sa bude na tomto úseku jazdiť bez diaľničnej známky, očakávame uvoľnenie vnútromestských trás od Stupavy o jednu štvrtinu," konštatoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Mesto dokončuje generel dopravy, ktorý počíta s tým, že oslobodenie od poplatkov na diaľnici v katastrálnom území mesta môže odľahčiť vnútromestské ťahy o 10 až 15 percent. Možno o päť až sedem percent na úseku Rusovce, Jarovce - centrum, najvýraznejší posun by bol na úseku od Stupavy, kde by sa od Záhorskej Bystrice odľahčili mestské cesty o 20 až 25 percent, čím by sa podľa Andrassyho mohla zrýchliť autobusová doprava. 

 

Stromček vysvetlil, že je veľký rozdiel, či diaľnica spája dve mestá, ako napríklad úsek medzi Prešovom a Košicami, alebo robí obslužnú činnosť pre mesto, ktorým prechádza. "Z tohto pohľadu kdekoľvek v Európe, kde sú diaľničné obchvaty, ktoré plnia funkciu nadradenej cestnej infraštruktúry mestskej komunikácie, tak sú bezodplatné. Dôvod je jednoduchý, je to rýchlejšie, bezpečnejšie a odľahčuje to mestské komunikácie, ktoré to nezvládajú," uviedol. Podobne je podľa Stromčeka bezodplatná diaľnica pre osobné automobily aj na Slovensku, ak prechádza mestami. Štátny tajomník predbežne potvrdil, že pokiaľ ide o budúci diaľničný obchvat hlavného mesta D4, tak bol vždy plánovaný ako bezodplatný pre osobné automobily. Po dostavaní sa bude začínať, respektíve končiť v Stupave. 

 

Andrassy si uvedomuje, že oslobodenie od poplatkov na časti diaľničných úsekov nie je najšťastnejším a najkoncepčnejším riešením, v tomto čase by však hlavnému mestu výrazne pomohlo. Riaditeľ kancelárie primátora pripomína, že Bratislava doteraz nemá žiadny vonkajší obchvat a diaľnica vedie priamo mestom. Oslobodenie od diaľničných poplatkov by odľahčilo vnútromestské cesty. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona