Ministerstvo dopravy chystá tender na rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice

NETKY.SK • 23 September 2015, 12:53 • 2 min
Ministerstvo dopravy chystá tender na rýchliky z Bratislavy do Banskej Bystrice

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy pripravuje súťaž na prevádzkovateľa diaľkovej osobnej železničnej dopravy vo verejnom záujme na trati z Bratislavy do Banskej Bystrice.

slovakia

left justify in out

Rezort zatiaľ zverejnil predbežné oznámenie o tendri vo Vestníku verejného obstarávania. Dopravca by mal zabezpečovať ročne predbežne 1,5 milióna vlakových kilometrov, pričom objem výkonov bude spresnený osobitným dodatkom k zmluve.


Trasa rýchlikov bude viesť z Hlavnej stanice v Bratislave, cez stanice Bratislava Vinohrady, Galanta, Šaľa, Šurany, Podhájska, Levice, Kozárovce, Nová Baňa, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen os. st., Zvolen mesto, Sliač kúpele a Banská Bystrica mesto do Banskej Bystrice. V súčasnosti na tejto trase jazdia v osobnej preprave na objednávku štátu vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK). 


"Pripravujeme pravidlá liberalizácie železničnej dopravy medzi Bratislavou a Banskou Bystricou," potvrdil pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. "Ide o náročný proces, pretože sa chceme vyhnúť pochybeniam a podozreniam z netransparentnosti a nezákonnosti, ako keď v roku 2011 bývalý minister dopravy Ján Figeľ priamym zadaním bez riadnej súťaže poskytol trať medzi Bratislavou a Komárnom spoločnosti RegioJet," dodal. Ministerstvo očakáva, že konkurenčný boj vygeneruje výhodné podmienky pre štát a vysoký komfort cestovania pre ľudí. Rezort podľa Kóňu nateraz pripravuje liberalizáciu v osobnej železničnej doprave iba na trati Bratislava - Banská Bystrica. 


S úspešným uchádzačom rezort uzavrie zmluvu o dopravných službách vo verejnom záujme na základe zákona o doprave na dráhach. Vybranému dopravcovi bude uhrádzať preukázateľnú stratu z plnenia zmluvného záväzku za zrealizované dopravné výkony. Dopravca bude musieť splniť technické a kvalitatívne podmienky na ich zabezpečenie. V oznámení o príprave súťaže nie je uvedená predpokladaná cena ani dĺžka poskytovania dopravných služieb, ani plánovaný termín vyhlásenia obstarávania. 


"V záujme zachovania rovnakého prístupu k súťažiacim budú bližšie informácie zverejnené v oznámení o začatí súťaže tak, aby k nim mali všetci potenciálni uchádzači rovnaký prístup," uviedol Kóňa. "Aj vzhľadom na medializované vyjadrenia viacerých súkromných spoločností veríme, že do súťaže o túto trať sa zapojí dostatočne veľký počet uchádzačov, ktorí v súťaži vygenerujú najlepšie podmienky pre štát aj cestujúcu verejnosť," dodal. 


Prípravu súťaže privítal súkromný dopravca RegioJet, a. s. "Svoju ponuku pripravíme a výberového konania sa určite zúčastníme. RegioJet vždy podporoval výberové konania na prevádzkovanie objednávanej (dotovanej) verejnej dopravy," uviedol v stredu hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj. "Je to cesta ako zlepšiť služby zákazníkom, železničnú dopravu pre nich spraviť atraktívnejšou a súčasne lacnejšou z pohľadu požadovaných dotácií. Je to samozrejme cesta, ktorá je vyžadovaná legislatívou EÚ," uviedol. RegioJet v prípade úspechu v súťaži chce výrazne zlepšiť služby cestujúcim na uvedenej trati a zároveň ušetriť dotácie štátu na prevádzku týchto spojov. RegioJet zabezpečuje na Slovensku osobnú vlakovú dopravu vo verejnom záujme z Bratislavy do Komárna. Na vlastné náklady prevádzkuje diaľkové vlaky z Bratislavy a Prahy do Košíc. 


"Železničná spoločnosť Slovensko sa rozhodne o účasti v súťaži po preštudovaní jej podmienok. ZSSK má dlhodobý záujem naďalej jazdiť na linke Bratislava - Banská Bystrica aj diaľkovými vlakmi," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa štátneho dopravcu Jana Morháčová. Vlaky ZSSK najazdia v diaľkovej doprave na uvedenej trase 1,2 mil. kilometrov. "Účasť v tendri zvažujeme a podanie ponuky budeme posudzovať podľa konkrétnych podmienok," zareagovala hovorkyňa českého súkromného vlakového dopravcu Leo Express Petra Valentová. Leo Express prevádzkuje diaľkovú vlakovú dopravu z Prahy do Košíc. "Zvažujeme účasť a keď budú známe podmienky, tak sa vyjadríme," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Slovakia László Ivan.


Z Bratislavy do Banskej Bystrice má podľa návrhu nového grafikonu vlakovej dopravy (začne platiť v polovici decembra) jazdiť priamo denne osem párov rýchlikov. V súčasnosti na tejto trati premáva priamo medzi oboma mestami iba jeden pár vlakov a na ostatné vlaky je potrebné prestupovať vo Zvolene. Štát si objednáva vlaky v ucelenom balíku a nie na jednotlivé trate, takže nie je známe, koľko stojí prevádzka jednotlivých vlakov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies