Ministerstvo dá pokutu prvému domovu dôchodcov

NETKY.SK • 12 December 2013, 12:11 • 2 min
Ministerstvo dá pokutu prvému domovu dôchodcov

BRATISLAVA - Ministerstvo práce dá po prvýkrát pokutu domovu dôchodcov za zistenie viacerých nedostatkov.

slovakia

left justify in out

Sankciu od 200 do dvetisíc eur dostane Seniorcentrum, ktorého zriaďovateľom je bratislavská mestská časť Staré Mesto, informoval dnes minister práce Ján Richter. Podľa medializovaných informácií seniorom v domove dôchodcov nemenili plienky a nedali im piť.

"V doterajších záveroch sme nikdy nenavrhovali pokutu, toto je prvý príklad," povedal Richter. Kontrolóri okrem iného skúmali, či seniorom skutočne nedávali piť a nemenili im plienky. Podľa riaditeľky Odboru dohľadu nad poskytovaním sociálnych služieb Márie Košútovej však ich dohľadom nie je možné zistiť, či v danom čase skutočne nedbali na plienkovanie a pitný režim. "V pitnom režime sme v jednom prípade našli, že bolo zaevidované, že v ten deň bol rozsah tekutín tri alebo štyri deci, čo je veľmi málo. Toto signalizuje, že možno nebol dodržaný pitný režim. Nehovorím, že nebol, pretože dohľadom sa nedá zistiť, či nebol," vysvetlila. V výmene plienok podľa nej žiadne porušenie zákona nekonštatovali. 

Kontrolóri ministerstva práce a sociálnych vecí zistili, že Seniorcentrum sa porušením povinností ustanovených v zákone o sociálnych službách dopustilo niekoľkých správnych deliktov. "V súvislosti s predloženou evidenciou pitného režimu prijímateľom sociálnych služieb bude podaný podnet na Úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou," uviedol Richter. Kontrolóri podľa ministra práce zistili aj rozpory s Ústavou SR, zákonom o sociálnych službách a inými všeobecne záväznými predpismi. "Za zistené nedostatky je zodpovedný poskytovateľ sociálnej služby, ktorým je Seniorcentrum," dodal Richter. Domov dôchodcov musí do konca tohto roka prísť s opatreniami, ktoré nedostatky napravia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona