Ministerstvo chce zvýšiť ochranu slonov, re-export nespracovanej slonoviny zo SR sa pozastaví

NETKY.SK • 16 November 2015, 15:57 • 2 min
Ministerstvo chce zvýšiť ochranu slonov, re-export nespracovanej slonoviny zo SR sa pozastaví

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia v záujme zvýšenia ochrany slonov a v súlade s právnymi predpismi Európskej únie rozhodlo pozastaviť až do odvolania vydávanie povolení na re-export nespracovanej slonoviny zo Slovenskej republiky do krajín mimo Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca ministerstva Maroš Stano, po Nemecku, Francúzsku, Veľkej Británii, Rakúsku, Holandsku, Švédsku a Česku je Slovensko ďalšia krajina, ktorá prijala takéto opatrenie. Pytliactvo a nelegálny obchod so slonovinou predstavujú v súčasnosti podľa ministerstva najvážnejšie bezprostredné ohrozenie slona afrického.


Medzinárodný obchod so slonovinou je podľa dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín) zakázaný. Napriek tomu nelegálny lov slona afrického a obchod so slonovinou dosiahli v posledných rokoch úroveň, ktorá ohrozuje prežitie tohto druhu. Príčinou je podľa ministerstva zvýšený dopyt po slonovine v juhoázijských krajinách, najmä v Číne a Hongkongu. Jediný zdroj legálnej slonoviny pre ázijský trh je slonovina nadobudnutá pred uplatnením zákazu v roku 1976 (tzv. predkonvenčná slonovina). "Vývoz predtým do Európskej únie dovezenej nespracovanej slonoviny z únie môže prispievať k zvyšovaniu nelegálneho lovu slonov. Zvyšujúci sa objem obchodu so slonovinou z Európy do Ázie marí snahy o zníženie dopytu po slonovine a umožňuje vstup nelegálnej slonoviny na legálny trh," povedal Stano. Problém je podľa neho odlíšiť legálnu predkonvenčnú nespracovanú slonovinu od slonoviny nadobudnutej ilegálnym lovom.


V minulom storočí žilo podľa rezortu životného prostredia v Afrike tri až päť miliónov slonov a v súčasnosti sa odhaduje ich počet na 470-tisíc. Nelegálny lov slonov je v Afrike monitorovaný od roku 2006. Najvyšší počet slonov ulovených pytliakmi, viac ako 25-tisíc, bol zaznamenaný v roku 2011. Aj keď počet nelegálne ulovených slonov odvtedy mierne klesá (v roku 2012 viac ako 22-tisíc a v roku 2013 vyše 20-tisíc slonov), je stále vyšší ako prirodzený prírastok populácie, čo znamená pokračujúce klesanie ich počtu. Slon africký tak naďalej čelí bezprostrednému ohrozeniu prežitia pre vysokú úroveň pytliactva kvôli slonovine. Vďaka zvýšenému dopytu jej cena stúpla od konca minulého storočia v ázijských krajinách zo 100 amerických dolárov až na 2 500 dolárov za jeden kilogram.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies