Ministerstvo chce zlepšiť kvalitu zdravotníctva, robí postupné kroky

NETKY.SK • 17 September 2020, 17:20 • 2 min
Ministerstvo chce zlepšiť kvalitu zdravotníctva, robí postupné kroky

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok združení v SK+MED dostali od rezortu zdravotníctva odpoveď, že je pripravené konštruktívne a na odbornej úrovni diskutovať.

slovakia

left justify in out

Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR je pripravené na diskusiu s predstaviteľmi Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED).

 

 

Rezort zdravotníctva je však presvedčený, že v prvom rade by svoje splátky mali riešiť s tými, s ktorými majú obchodný vzťah. Tlačovej agentúre Slovenskej republiky to uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Reagovala tak na informáciu o tom, že štát dlží dodávateľom zdravotníckych pomôcok 90-miliónov eur.

 

Dedičstvo

Pre dlhodobo zlú ekonomickú situáciu nemocníc sa už aj v minulosti oddlžovalo. Aj v súčasnosti prebiehajú rokovania o ďalšom možnom oddlžení. "Faktom je, že 'dedičstvo', ktoré zanechali predchádzajúce vlády z hľadiska dlhov nemocníc, je na čísle viac ako 520 miliónov eur z hľadiska čísla záväzkov po lehote splatnosti na úrovni istiny. To sú záväzky 13 fakultných a univerzitných nemocníc k 31. júlu tohto roka," povedala Eliášová.

 

 

Rozpliesť chápadlá

Vedenie ministerstva považuje za jednu z priorít, dostať nemocnice k efektívnemu hospodáreniu. Tvrdí, že sa to môže podariť aj "rozpletením chobotnice biznisov". 

Eliášová dodala, že programové vyhlásenie vlády sľubuje aj centrálne riadenú prípravu rozpočtu i jeho priebežné vyhodnocovanie. V pláne je aj jednotný ekonomický softvér, „centrálne obstarávanie, riadenie platieb a viacstupňové schvaľovanie objednávok a zmlúv".

 

MZSR chce zmeniť tých riaditeľov nemocníc, ktorí sa správali nehospodárne. Taktiež sú pripravené kroky na zlepšenie nemocničného hospodárenia. Riaditeľov štátnych nemocníc už teraz odmeňujú podľa výsledkov. „No plánujeme kroky nastaviť ešte efektívnejšie," priblížila dvojnásobná držiteľka ocenenia Hovorca roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies