Ministerstvo chce zaviesť štandardný účet, občanom sa má zjednodušiť presun účtu do inej banky

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:23 • 2 min
Ministerstvo chce zaviesť štandardný účet, občanom sa má zjednodušiť presun účtu do inej banky

BRATISLAVA - Presun účtu do inej banky by mal byť od budúceho roka jednoduchší. Ministerstvo financií (MF) SR totiž pripravilo novelu zákona o platobných službách, ktorou sa má proces presunu účtu uľahčiť. Ľudia majú mať tiež možnosť otvoriť si v banke takzvaný účet so základnými funkciami, ktorý bude obsahovať napríklad výbery z bankomatu, vklady, či platby inkás a online prevody. O právnej norme bude rokovať parlament na schôdzi, ktorá štartuje v utorok (10.11.).

slovakia

left justify in out

Podľa rezortu financií prieskumy ukazujú, že viac ako 60 % klientov bánk uvádza ako dôvod svojej nespokojnosti s bankou vysokú cenu poplatkov a služieb. Málo z nich sa však rozhodne banku zmeniť, pretože sa obávajú komplikácií pri tomto procese. Toto má zmeniť novela zákona. Jedným z jej cieľom je sprehľadnenie postupu pre presun platobného účtu, čoho priamym následkom má byť zvýšená mobilita spotrebiteľov. "Novela zákona o platobných službách prináša uľahčenie presunu platobných účtov medzi bankami, tak, ako je to v iných členských krajinách Európskej únie," uviedol v správe pre médiá minister financií Peter Kažimír.

 

Ak parlament novelu schváli, banky budú povinné v prípade, že ich o to požiada klient, zabezpečiť všetky kroky súvisiace so zmenou. S novou bankou teda dohodne súčasná banka prenesenie všetkých trvalých príkazov, inkás, či iných nastavení tak, aby nedošlo k časovému posunu, respektíve k neuhradeniu niektorého z trvalých príkazov. Banka oznámi túto zmenu aj všetkým inštitúciám v súvislosti s inkasami a inými platbami. Táto zmena by mala podľa zámeru rezortu financií zlepšiť prístup spotrebiteľov k finančným službám a zvýšiť konkurenciu na finančnom trhu.

V súvislosti s presunom platobného účtu sa zavádza aj forma spolupráce poskytovateľov platobných služieb pri presune účtu aj mimo územia Slovenskej republiky. Právna norma zavádza aj ďalšie zmeny. Občania by za zrušenie platobného účtu v banke v súvislosti s vypovedaním rámcovej zmluvy nemali platiť poplatky. Taktiež by mali byť lepšie informovaní o množstve využívaných služieb a poplatkov za ne.

 

Jednou z najväčších noviniek je však zavedenie výhodnejšieho bankového účtu so základnými funkciami. Po novom sa má nazývať "štandardný účet". Pozmeňujúci návrh, ktorým sa majú tieto zmeny v novele ustanoviť, dnes schválil Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet. V rámci štandardného účtu by mali mať klienti služby ako inkaso, trvalé príkazy, platby platobnou kartou, výbery z bankomatu, online prevody, vklady a výbery. Poplatok zaň určí MF SR všeobecným záväzným právnym predpisom. Občania s ročným príjmom do 4800 eur by ho však podľa predbežných informácií mali mať zadarmo a účet za poplatok 3 eurá by mal byť pre každého.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies