Ministerstvo chce spoplatniť denné cudzojazyčné študijné programy na VŠ

NETKY.SK • 8 Apríl 2011, 07:34 • 2 min
Ministerstvo chce spoplatniť denné cudzojazyčné študijné programy na VŠ

Ministerstvo chce spoplatniť denné cudzojazyčné študijné programy na VŠ

slovakia

left justify in out

img

Ministerstvo školstva pod vedením Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) zamýšľa spoplatniť študijný program v rámci denného štúdia v cudzom jazyku na vysokých školách (VŠ). Zámer je súčasťou pripravovanej novely vysokoškolského zákona, ktorý dnes minister predstavil rektorom VŠ na zasadnutí Slovenskej rektorskej konferencie.
Rezort chce spoplatnením cudzojazyčných programov zamedziť, aby na Slovensko prichádzali cudzinci študovať zadarmo a zároveň motivovať slovenské VŠ, aby mali viac takýchto programov.
Minister upozornil, že vysokoškoláci by zaplatili iba za ten študijný program, ktorý by mal "dvojča" v slovenčine. "Každý našinec môže študovať v cudzom jazyku bezplatne po slovensky," zdôraznil.
Podľa rektora Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave Rudolfa Siváka, pedagógovia, ktorí vyučujú cudzojazyčne, by takto mohli byť motivovaní aj odmenami z prostriedkov, ktoré zaplatia študenti. Na EU podľa neho v súčasnosti študuje v cudzom jazyku tretina cudzincov, zvyšok sú Slováci.
Poradca ministra a spoluautor vysokoškolskej novely Peter Mederly povedal, že ak škola napr. ponúkne v angličtine matematiku a štúdium je zadarmo, "tak na ten program sa môže prihlásiť celá Európa v istom zmysle." Podľa predpisov Európskej únie totiž musia zahraniční študenti študovať za takých podmienok ako domáci.
Ak sa však podľa neho navrhne, že aj Slováci môžu zaplatiť za cudzojazyčný program, tak škola môže vyberať poplatok aj od zahraničných študentov.
Cieľom opatrenia je podľa Mederlyho práve podpora tvorby programov v cudzích jazykoch na slovenských VŠ. "V súčasnosti nemajú školy žiadnu motiváciu také programy robiť."
Novela VŠ zákona, ktorú pripravuje rezort, má riešiť viac ako 50 zmien, ministerstvo tvrdí, že cieľom má byť zvyšovanie kvality. Ňou chce napr. predĺžiť externé štúdium či zmeniť akreditačné pravidlá. Súkromné VŠ by mali tiež nárok na peniaze zo štátneho rozpočtu na ich vedeckú činnosť.
Odborná verejnosť môže návrh pripomienkovať päť týždňov. Ak by návrh novely prešiel aj v parlamente a podpísal ju prezident, platila by od 1. januára 2012.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies