Ministerstvo chce jednotné pravidlá pre športové zväzy

NETKY.SK • 9 December 2016, 11:22 • 2 min
Ministerstvo chce jednotné pravidlá pre športové zväzy

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva chce umožniť národným športovým zväzom, aby aktívne vstupovali do procesu zaraďovania športovcov a odborníkov do rezortného strediska a priamo predkladali návrhy na ich zaradenie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády o jednotných pravidlách riadenia rezortných športových stredísk, ktorý ministerstvo predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie. Cieľom predkladaného materiálu je určiť jednotné pravidlá zabezpečenia činnosti a riadenia rezortných športových stredísk.


Návrh nariadenia dáva možnosť uchádzať sa o zaradenie do strediska nielen športovcom v olympijských uznaných športoch a disciplínach, ale aj športovcom neolympijských uznaných športov. Po splnení stanovených výkonnostných kritérií budú môcť do strediska zaradiť tiež športovcov so zdravotným znevýhodnením v paralympijských a deaflympijských uznaných športoch, čo doteraz bolo možné len výnimočne a len na základe rozhodnutia riaditeľa strediska.


Ako uvádza ministerstvo v predkladacej správe k návrhu, v súčasnosti nie sú zavedené jednotné pravidlá riadenia rezortných športových stredísk. Zaraďovanie jednotlivých športov, zaraďovanie a vyraďovanie športovcov a športových odborníkov do stredísk je málo transparentné a často sa deje bez vyjadrenia príslušných národných športových zväzov. Zároveň absentuje výraznejšia spolupráca medzi jednotlivými rezortnými športovými strediskami.

 

Predpokladom vyššej efektivity a úspešnosti športovej reprezentácie je pritom podľa ministerstva školstva systémová, dlhodobá a transparentná činnosť stredísk pri zabezpečení štátnej reprezentácie, a to koordináciou medzi ministerstvom školstva, ministerstvom obrany a ministerstvom vnútra. Návrh tiež upravuje kvalifikačné podmienky pre zaradenie trénerov a iných športových odborníkov do národného športového strediska, ako aj postup pri preraďovaní športovca z jedného strediska do druhého.


Rezortné športové strediská sú útvary, v ktorých rezorty školstva, obrany a vnútra vytvárajú podmienky na zabezpečenie prípravy najlepších športovcov. Účinnosť predpisu rezort navrhuje od 1. februára 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies