Ministerstvo bude modernizovať armádu z rezortných peňazí

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 13:00 • 2 min
Ministerstvo bude modernizovať armádu z rezortných peňazí

BRATISLAVA - Rezort obrany plánuje také modernizačné projekty v armáde, ktoré si môže dovoliť zaplatiť z vlastného rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Takto ich dnes prezentoval minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) aj poslancom brannobezpečnostného výboru. „Ideme tou metódou postupnej obmeny. To znamená, že každoročne vieme tie projekty, ktoré sme si naplánovali, zrealizovať,“ povedal dnes Glváč po rokovaní brannobezpečnostného výboru. Projekty, u ktorých by bolo potrebné dlhodobé financovanie, majú byť zakomponované v ich rozpočtoch na ďalšie roky. Takýto postup si už vykonzultovali aj s rezortom financií. „Aj koncepciu vzdušných síl aj materiál Hodnotenie bezpečnostnej situácie,“ dodal Glváč.

 

Glváč na rokovaní výboru deklaroval, že v rezorte už majú vyčlenené peniaze na prípadnú prvú splátku za dopravné taktické lietadlo Spartan. Pripravenú sumu minister nespresnil. Jeho dodávateľ v minulosti uspel s lietadlom v medzinárodnom tendri, ale dodnes ho armáde nekúpili. „Ak ten proces bude ukončený, tak to vieme zaplatiť. Podmienka je tam dohodnutie sa s českou stranou na spoločnom využití,“ dodal Glváč. Vśetko to bude platiť len v prípade, že zmluvu pripravia do konca tohto roka. Od podpisu zmluvy by mohlo byť lietadlo dodané do 12 až 16 mesiacov. 

 

Slovenský rezort obrany plánuje napríklad obmenu obrnenej kolesovej techniky pre armádu. Nové vojenské autá by potrebovali preto, že Slovensko sa zapojí do bojovej skupiny EÚ, zloženej z vojakov štátov V4, ktorá by mala mať pohotovosť v prvej polovici roku 2016. Okrem toho máme neustále v pohotovosti práporovú skupinu v prospech NATO, ktorému sme deklarovali, že v roku 2018 dosiahneme úroveň mechanizovanej brigády. Obmena by sa mala dotýkať obrnených automobilov s pohonom 4x4 aj 8x8. Okrem áut chce vedenie rezortu obrany meniť aj osobnú výzbroj vojakov, konkrétne ručné zbrane. 

 

Vedenie rezortu už pred mesiacom avizovalo, že vo vzdušných silách by sa ešte do leta mohol začať výber dodávateľa, od ktorého si Slovensko prenajme letové hodiny na nových stíhačkách, ktoré by v armáde mali nahradiť súčasné lietadlá typu MiG-29, ako aj akvizičný proces na obstaranie nových vrtuľníkov. 

 

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (nezaradený, NOVA) ministrovi pripomenul, že budú pozorne sledovať transparentnosť obstarávania novej techniky. Exministrovi obrany Martinovi Fedorovi (nezaradený, SDKÚ-DS) neprešlo uznesenie, aby správu predniesol Glváč aj v pléne parlamentu, nielen vo výbore. Ten ju napokon vzal na vedomie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies