Ministerstvá vzájomne nedostatočne zdieľajú dáta, vraví Pellegrini

NETKY.SK • 14 November 2016, 11:52 • 2 min
Ministerstvá vzájomne nedostatočne zdieľajú dáta, vraví Pellegrini

BRATISLAVA - Slovenské ministerstvá by mali medzi sebou viac zdieľať informácie. Ako povedal na medzinárodnej konferencii ITAPA 2016 podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, rezorty majú pomýlené myslenie, že dáta, ktoré získajú sú ich a inému úradu ich nedajú.

slovakia

left justify in out

"Alebo im ich dajú len vtedy, ak to prikáže nejaký predpis alebo zákon. Neviem, kde vznikol tento pocit, že dáta patria rezortu, pretože si myslím, že dáta patria štátu," upozornil Pellegrini.

 

Podpredseda vlády avizoval preto zmenu zákona. "Bude lepšie, ak v krajine uzákoníme, že všetky dáta, ktoré jeden orgán má, musí ostatným dať zadarmo a okamžite, na požiadanie," povedal Pellegrini s tým, že takto by sa mohol odstrániť takzvaný "rezortizmus". Podľa neho nepôjde o nátlak, ale o drobnú úpravu, ktorá umožní voľnú výmenu dát medzi rezortmi. "Ale samozrejme za dodržania prísnych podmienok zachovania bezpečnosti dát," ubezpečil. Pellegrini odhaduje, že zákon by sa mohol dostať budúci rok na prvú jarnú schôdzu parlamentu.

 

Pellegrini tiež avizuje prípravu zákona o kybernetickej bezpečnosti Slovenskej republiky. Podpredseda vlády uviedol, že treba vážne hovoriť o obrane krajiny a infraštruktúry v kybernetickom priestore. "Sme svedkami kybernetických útokov na letiská, elektrické rozvodné siete, na atómovú elektráreň, na rôzne iné významné veci, ktoré môžu významne ovplyvniť a ohroziť bezpečnosť krajiny," vysvetlil. V zákone bude definovaná úloha štátu a jednotlivých rezortov v prípade napadnutia krajiny kybernetickým útokom.

 

Cyklus podujatí ITAPA, nad ktorým záštitu pravidelne preberajú vysokí štátni predstavitelia, pozostáva z viacerých akcií. Medzi najvýznamnejšie patrí konferencia Jarná ITAPA, ktorá sa špecializuje na témy lokálneho, prípadne európskeho zamerania a jesenný dvojdňový medzinárodný kongres. Ten sa zameriava na podporu najnovších eGovernment trendov a riešení digitalizácie spoločností z celého sveta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies