Ministerstvá sa pripravujú na elektronické doručovanie úradnej pošty

NETKY.SK • 1 September 2016, 11:46 • 2 min
Ministerstvá sa pripravujú na elektronické doručovanie úradnej pošty

BRATISLAVA - Od začiatku augusta majú právnické osoby zriadené elektronické schránky pre komunikáciu s orgánmi verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo niektoré úrady a ministerstvá už s podnikateľmi týmto spôsobom komunikovať začali, viaceré sa na to ešte len pripravujú. Zo zákona budú musieť doručovať úradnú poštu do elektronických schránok od 1. novembra. Firmy si môžu schránky aktivovať do konca roka.

 

„V zmysle zákona o e-Governmente je možné posunúť termín uplatňovania výkonu verejnej moci najneskôr do 1. novembra 2016. Orgány verejnej moci nemajú povinnosť informovať úrad podpredsedu vlády o konkrétnych termínoch, v ktorých začnú uplatňovať výkon verejnej moci, a preto úrad nemá kompetencie v tomto zmysle udeľovať výnimky či predlžovať zákonné lehoty,“ uviedol pre TASR Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. S tým, že túto možnosť využilo, ho oboznámilo ministerstvo spravodlivosti.

 

Ministerstvá majú na Ústrednom portáli verejnej správy zriadenú svoju oficiálnu schránku, v ktorej preberajú všetky elektronické podania. Rezorty dopravy, životného prostredia či zahraničných vecí v súčasnosti pracujú na prepojení tejto schránky s registratúrnym systémom ministerstva tak, aby bola zabezpečená obojsmerná komunikácia. Teda nielen prijímanie korešpondencie, ale aj odosielanie zásielok elektronicky.

 

„Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje elektronické doručovanie podnikateľom od 1. novembra 2016. Dôvodom je technická náročnosť,“ priblížil hovorca rezortu Michal Stuška. Útvary ministerstva školstva posielajú úradné listy a rozhodnutia predovšetkým v listinnej podobe, pretože nie sú úplne technicky vybavené možnosťou overovania dokumentov elektronickými podpismi. Elektronické doručovanie pošty zatiaľ využíva napríklad odbor celoživotného vzdelávania.

 

Rezort financií cez elektronickú schránku doposiaľ komunikoval so subjektmi, ktoré už túto možnosť využili, podobne aj rezort zdravotníctva. „V súčasnosti ministerstvo právnickým osobám elektronicky doručuje odpovede na tú agendu, ktorá bola elektronicky aj prijatá. V krátkom čase vedenie ministerstva stanoví rozsah a typológiu pošty, ktorá sa bude doručovať výhradne elektronicky,“ opísala jeho hovorkyňa Stanislava Luptáková.

 

Ministerstvo obrany volí podľa jeho hovorkyne Danky Capákovej vždy adekvátny spôsob komunikácie. To znamená, že prihliada na skutočnosť, či má druhá strana zriadenú elektronickú schránku aj aktivovanú. Rezort hospodárstva poskytuje možnosť elektronického vybavenia konkrétnych elektronických služieb, rovnako už dnes prijíma aj všeobecné podania a vie na ne elektronicky odpovedať. Doteraz ich však úradníci dostali veľmi málo.

 

Ministerstvo vnútra má svoje agendy vrátane evidencie vozidiel, pobytov, registra obyvateľov, matrík či dokladov prístupné cez približne 150 e-služieb na webe Slovensko.sk aj na svojom rezortnom portáli. „Ide o plne elektronicky vybavované úkony, súčasťou čoho je aj doručovanie elektronickej pošty do aktivovaných elektronických schránok,“ spresnilo.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies