Ministerstvá musia ušetriť vyše 100 mil.eur, rezerva prinesie 200 mil. eur

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 15:26 • 2 min
Ministerstvá musia ušetriť vyše 100 mil.eur, rezerva prinesie 200 mil. eur

BRATISLAVA - V dôsledku prekročenia 55-% hranice verejného dlhu SR v minulom roku Ministerstvo financií (MF) SR od dnešného dňa viaže 3 % z celkových výdavkov štátneho rozpočtu s výnimkou výdavkov, ktoré priamo definuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti.

slovakia

left justify in out

Ide o celkovú sumu 305 miliónov eur. Viazanie sa nevzťahuje na transfery Sociálnej poisťovne, výdavky na likvidáciu škôd spôsobených živelnými pohromami, výdavky na správu štátneho dlhu a vzťahy s rozpočtom EÚ. Informoval o tom dnes tlačový odbor rezortu financií.
     

Schválený rozpočet na rok 2014 obsahuje rezervu na zlepšenie výberu daní, ktorá nie je určená na konkrétne výdavkové politiky. "Z tejto rezervy sa viaže objem zodpovedajúci už potvrdeným dodatočným príjmom z lepšieho výberu daní 200 miliónov eur," vyčíslilo ministerstvo. O túto sumu bude znížený deficit štátneho rozpočtu v tomto roku. Všetky dodatočné príjmy nad rámec tejto rezervy budú tiež použité na zníženie deficitu, avizuje rezort.
     

Zároveň sa podľa ústavného zákona viaže rezerva vlády aj rezerva predsedu vlády, spolu vo výške viac ako 3 milióny eur, ktoré nie je možné od 16. mája čerpať. "Viac ako 100 miliónov je viazaných na jednotlivých ministerstvách a zvyšných kapitolách štátneho rozpočtu, čo predstavuje v priemere 7,7 % z upravenej základne," dodáva rezort financií.
     

Ministerstvo listom informovalo jednotlivých ministrov o viazaní prostriedkov v ich kapitolách aj s presnou sumou, ktorú musia škrtať. Odporučilo im pritom úspory na prevádzke. "Štruktúra jednotlivých výdavkov po zohľadnení výnimiek je plne v kompetencii jednotlivých rozpočtových kapitol," konštatuje rezort. Výnimkami sú výdavky na regionálne školstvo, transfery pre verejné vysoké školy, detské domovy, výdavky na podporu rodiny, štipendiá, poistné platené štátom, platby za poistencov štátu, transfery samospráve, platy v regionálnom školstve, hasičov, colníkov, policajtov a podobne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona