Ministerstvá ešte nevedia, či zoberú štátnym učiteľom dôchodky

NETKY.SK • 19 August 2010, 12:40 • 2 min
Ministerstvá ešte nevedia, či zoberú štátnym učiteľom dôchodky

Ministerstvá ešte nevedia, či zoberú štátnym učiteľom dôchodky

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) ani Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR sa zatiaľ nechcú vyjadriť, či budú presadzovať zákaz súbehu poberania starobného dôchodku a mzdy aj v prípade učiteľov v štátnych školách. "K tejto otázke sa nebude ministerstvo v súčasnosti vyjadrovať, pretože je to predčasné," odpovedala hovorkyňa MPSVR Andrea Devánová na otázku TASR, či sa bude pripravovaný zákaz súbehu zamestnania a poberania starobného dôchodku týkať aj učiteľov, a ak áno, či všetkých alebo len učiteľov na štátnych školách.
Programové tézy súčasnej vládnej koalície však v kapitole MPSVR obsahovali záväzok: "Zakážeme súbeh dôchodku a mzdy pri zamestnaní v orgánoch verejnej a štátnej správy mimo volených funkcií". Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) sa k ambícii riešiť zákaz súbehu poberania mzdy a dôchodku prihlásil, nie je však isté, či sa bude týkať aj učiteľov.
Ministerstvo školstva sa k tejto možnosti vyjadriť nechce, keďže MPSVR zatiaľ nepredložilo návrh konkrétneho zákona. "Návrh zákona, ktorý by takýto súbeh zakazoval, zo strany MPSVR SR predložený ešte nebol. Ak predložený bude, vyjadríme sa k nemu v rámci medzirezortného pripomienkového konania," uviedla pre TASR hovorkyňa MŠVVŠ Miriam Žiaková. Pripomenula medializované úvahy, podľa ktorých by takéto opatrenie mohlo skončiť na Ústavnom súde SR, záleží teda aj na forme, v akej by bol tento zámer predložený. Čo sa týka šetrenia, ministerstvo školstva zatiaľ uvažuje o znižovaní viacerých položiek, nezníži však napríklad platy učiteľov. "To je výnimka," sľúbil po rokovaní vlády 18. augusta minister školstva, vedy, výskumu a športu  Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS).
Podľa bývalého ministra školstva, dnes komunálneho politika Milana Ftáčnika ide v prípade zákazu súbehu poberania dôchodku a mzdy učiteľov o "dvojsečné" opatrenie. "Na jednej strane to uvoľní pracovné miesta. Na druhej strane môžu byť problémy tam, kde nemá na učiteľské miesto kto iný nastúpiť, len dôchodca. Ak nebudú mať koho zobrať, potrebujú dôchodcu a pre toho bude ekonomicky nevýhodné nastúpiť," povedal. "Ak toto opatrenie má mať zmysel, malo by sa diferencovať. Zakázať by sa malo len poberanie predčasného dôchodku a súčasne mzdy," povedal. Ak však občan poberá starobný dôchodok, ku ktorému si chce privyrobiť, a škola mu ponúkne úväzok, bolo by podľa Ftáčnika "nekorektné a nesociálne" dôchodok mu brať.
V zmysle programovej tézy "zakázať súbeh dôchodku a mzdy pri zamestnaní v orgánoch verejnej a štátnej správy" je však legitímna aj úvaha, že by sa takéto opatrenie mohlo týkať len štátnych učiteľov, avšak učitelia na súkromných a cirkevných školách by mohli naďalej poberať starobný dôchodok. "Tak to mi pripadá už absolútne nelogické. Veď súkromné aj cirkevné školy stále volajú po rovnoprávnosti, tak potom už by mala byť vo všetkom," poznamenal. Podľa Ftáčnika je inou otázkou uvažovať o zákaze súbehu poberania mzdy a dôchodku vo verejnej správe, ktorá nemá súkromný ekvivalent, a urobiť to v prípade učiteľov.
"To by znamenalo, že robia rozdiely a znevýhodňujú štátne školy," odmietla prvá podpredsedníčka SNS Anna Belousovová úvahu, že by bolo možné zakázať súbeh dôchodku a mzdy len štátnym učiteľom. Úvahy o zákaze súčasného poberania mzdy a dôchodku v štátnej a verejnej správe podľa nej pasujú do scenára "šetrivých opatrení vlády", ktoré podľa nej uťahujú opasky najmä občanom.
"Svoju neschopnosť vytvoriť nové pracovné miesta sa snažia zakryť tým, že štvú proti sebe mladých ekonomicky aktívnych ľudí a dôchodcov s tým, že dôchodcovia berú mladým pracovné miesta," povedala. "Aby sa tu, v spoločnosti, rozhádali dôchodcovia a ekonomicky aktívni ľudia. To je vzbudzovanie nenávisti. Viete, koľko je takých škôl, kde sú radi, že vôbec dôchodcu majú? Treba to posudzovať individuálne, niekde, najmä v mestách, majú dosť mladých učiteľov, ale inde by mali bez dôchodcov problémy," uzavrela Belousovová, ktorá je sama pôvodným povolaním učiteľka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies