Ministerské rokovanie o Ukrajine neprinieslo v Paríži nič prelomové

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 07:02 • 2 min
Ministerské rokovanie o Ukrajine neprinieslo v Paríži nič prelomové

PARÍŽ - Najnovšie rokovanie ministrov zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka o ukrajinskej kríze neprinieslo žiadne prelomové výsledky. Po skončení štvrtkového stretnutia v Paríži to vyhlásil ukrajinský minister Pavlo Klimkin, ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Klimkina je v Donbase ovládanom povstalcami stále potrebné dosiahnuť výraznejší pokrok, čo sa týka bezpečnosti a dodržiavania prímeria, aby tu mohol Kyjev vytvoriť podmienky pre voľby na základe nového zákona. Na otázku, či došlo v tejto súvislosti k nejakému prelomu, odpovedal slovami, že "nemá ten pocit".

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault sa na záver štvrtkového rokovania s partnermi vyjadril, že všetky zúčastnené krajiny dúfajú v čo najskoršie prijatie zákona o voľbách v Donbase, aby sa mohli uskutočniť do konca júna. Ayrault tiež podľa agentúry AP vyzval strany ukrajinského konfliktu na "oslobodenie a výmenu" všetkých zajatcov v lehote do konca apríla.

 

Takzvané minské dohody o riešení konfliktu na východe Ukrajiny predpokladajú konanie lokálnych volieb na území separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ich predstavitelia chceli hlasovanie uskutočniť už vlani na jeseň, napokon však súhlasili s jeho preložením na rok 2016. Podľa minských dohôd by voľby v separatistických regiónoch mali prebehnúť v súlade s ústavou Ukrajiny a s ustanoveniami zákona o osobitnom štatúte Donbasu.

 

Ministri zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka sa mali na stretnutí v Paríži zaoberať snahami o stabilizovanie prímeria medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vládnymi silami, ako aj hľadaním kompromisu v spore ohľadne zákona o voľbách v Donbase.

 

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si podľa OSN od apríla 2014 vyžiadal vyše 9100 mŕtvych a 30.000 zranených. Boje obmedzila dohoda uvedenej štvorice krajín z februára 2015, zrážky však pokračujú a politické riešenie sotva pokročilo. Realizácia väčšiny z opatrení dohodnutých v bieloruskom Minsku sa ani len nezačala.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona