Ministerka spravodlivosti otvorila na Rade Európy dôležitú tému. Reforma je nevyhnutná naprieč celou "27-kou"

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 06:14 • 2 min
Ministerka spravodlivosti otvorila na Rade Európy dôležitú tému. Reforma je nevyhnutná naprieč celou "27-kou"

LUXEMBURG - Inštitút prokuratúry by mal prejsť reformou. Zhodli sa na tom viacerí ministri spravodlivosti členských krajín Európskej únie (EÚ) v rámci dnešného stretnutia v Luxemburgu.

slovakia

left justify in out

S takýmto príspevkom do debaty prispela aj slovenská šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Na rokovaní Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci sa preberal diskusný materiál, ktorý súvisel s výzvami, pred ktorými stojí prokuratúra v rámci EÚ.

 

Nenávistné prejavy na internete a GDPR
Okrem toho ministri krajín Únie rokovali o ochrane osobných údajov a ich šírení. „Súvisí to aj s dohodou so Spojenými štátmi americkými. Táto dohoda je znovu otvorená a treba ju vyriešiť. Ako na jednej strane chrániť osobné údaje a na druhej strane umožniť aj ich šírenie,“ vysvetlila Kolíková.

Ministri spravodlivosti európskej 27-ky debatovali aj o tzv. Akte o digitálnych službách. „Čo vnímam ako dôležité, je zamerať sa na šírenie informácií na sociálnych sieťach, ktoré sú plné nenávisti a majú nezákonný obsah. Tá debata bola o tom, ako zabezpečiť efektívne opatrenia, aby došlo k postihu voči takýmto nenávistným prejavom,“ dodala slovenská ministerka.

 

Reforma justície
Kolíková sa tiež stretla s francúzskym ministrom spravodlivosti Éricom Dupond-Morettim. „Vzájomne sme sprostredkovali, aké máme priority v rámci reformy justície a reformy väzenstva. Jedna z tém v rámci debaty bola aj otázka správneho súdnictva a zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR, keďže práve správne súdnictvo je tá téma, ktorá ma svoju dlhoročnú históriu práve vo Francúzsku,“ uzavrela po stretnutí Kolíková.

 

Rezortní kolegovia sa dohodli na ďalšom bilaterálnom stretnutí v Paríži, ktoré by sa malo uskutočniť v októbri alebo novembri.
 

Mohlo by vás zaujímať: Kolíková by bola rada, ak by sa do Európskej prokuratúry pridali aj naši susedia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies