Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na výjazde pod Tatrami

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 13:58 • 2 min
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na výjazde pod Tatrami

BRATISLAVA - Podpora slovenských výrobcov mlieka, nerovnomerné delenie marže, ale aj podpora vidieka, boli hlavné témy rokovania ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej v Poprade a okolí v piatok 6. mája.

slovakia

left justify in out

V raňajších hodinách ministerka Gabriela Matečná navštívila Gymnázium na Ul. D. Tatarku, kde diskutovala so študentmi. "Vzdelanie je to najdôležitejšie, čo máme. To nám nikto nemôže vziať," uviedla ministerka. "Mojím želaním je, aby nemuseli mladí ľudia odchádzať žiť do zahraničia. Máme krásnu krajinu, chceme, aby tu čo najviac ľudí zostalo žiť." Témami diskusie boli zdravé potraviny, podpora mliečneho sektora, ale aj geneticky modifikované potraviny či Transatlantická dohoda o obchode a investíciách medzi EÚ a USA (TTIP).

 

O 10.30 h ministerka Gabriela Matečná spolu s prezidentom SR Andrejom Kiskom rokovala s riaditeľmi poľnohospodárskych podnikov. Venovali sa spoločne predovšetkým aktuálnym problémom v poľnohospodárstve, a to mliečnej kríze a tiež produkcii mäsa. "V minulosti mala každá krajina určitý objem mlieka, ktorý mohla vyrobiť. Zrušením mliečnych kvót niektoré krajiny, ktoré majú vyššiu pridanú hodnotu mlieka, produkujú výrazne viac mlieka ako kedysi. Vzniká pretlak mlieka na európskom trhu, ktorý tlačí cenu mlieka dole," povedala ministerka.

 

"Ak nedôjde k zmene, tretine slovenských výrobcov mlieka hrozí zánik." Problémom je podľa ministerky Matečnej aj nerovnomerné delenie marže v mliekarenskom sektore, kde výrobcovia ťahajú za oveľa kratší koniec.

 

Ministerka Gabriela Matečná sa v popoludňajších hodinách stretla s mladými farmármi pri Hrabušiciach, kde sa zaujímala o konkrétne skúsenosti s grantmi na podporu vidieka, ktoré má ministerstvo vo svojom portfóliu. Nasledovalo stretnutie s primátorom Popradu Jozefom Švagerkom. Hlavnou témou bola podpora vidieka, ale aj turizmu, ktorý pre región Vysokých Tatier predstavuje zdroj príjmov a možnosti zamestnania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona