Ministerka Kolíková verí v úspech projektu zriadenia Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky

NETKY.SK • 7 Apríl 2021, 11:49 • 2 min
Ministerka Kolíková verí v úspech projektu zriadenia Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky

BRATISLAVA - Mária Kolíková verí, že Najvyšší správny súd SR sa ukáže ako veľmi úspešný projekt.

slovakia

left justify in out

Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková reagovala na vypočúvania kandidátov na sudcov novovzniknutého súdu, s ktorými dnes začala Súdna rada. Prejavila dôveru v úspech projektu. Prvé konanie na výber 29 sudcov NSS SR bude pokračovať 8., 9., 12. a 14. apríla. Druhé kolo bude 11., 12., 18., a 19. mája.

 

img

Mária Kolíková zdôraznila, že NSS SR bude najvyššia súdna inštitúcia, ktorá sa bude venovať žalobám občanov so štátom. „Myslím si, že tým dávame jasne najavo, že to, ako sa súdi občan so štátom, je pre nás dôležité,“ doplnila. Ako príklad uviedla spory súvisiace s daňami alebo stavebnými povoleniami.

 

Súvisiaci článok: Na výberovom konaní na sudcu Najvyššieho správneho súdu by sa malo zúčastniť 16 uchádzačov

Najvyšší správny súd sa bude venovať aj vyvodzovaniu zodpovednosti voči právnickým profesiám, a to prokurátorom alebo sudcom. Ako Kolíková dodala, nový súd pomôže „odľahčiť“ Najvyšší súd SR, na ktorom sa tejto agende doposiaľ venuje správne kolégium. „V rámci reformy súdnej mapy sa uvažuje, že sa vytvoria správne súdy. To by bolo zasa odľahčenie krajských súdov o časť správnej agendy,“ uzavrela Kolíková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona