Ministerka Kolíková opäť predstavila reformu súdnej mapy

NETKY.SK • 13 September 2021, 15:20 • 2 min
Ministerka Kolíková opäť predstavila reformu súdnej mapy

BRATISLAVA - Kolíková dospela k záveru, že je dobré, aby reforma justície bola rozdelená do čiastkových zákonov a aby diskusia k nim bola presne cielená. Od pondelkového stretnutia odbornej komisie, ktorá má posudzovať sporný paragraf 363 Trestného poriadku, očakáva posun v rámci odbornej debaty.

slovakia

left justify in out

Mária Kolíková predstavila verejnosti reformu súdnej mapy. Návrhy zákonov predkladá práve dnes do medzirezortného pripomienkového konania.  Nová verzia reformy súdnej mapy by sa mala zrealizovať cez štyri zákony.

 

"Na základe diskusie so sudcami počas leta som došla k záveru, že bude lepšie a zrozumiteľnejšie, keď sa jednotlivé časti súdnej mapy dajú na pripomienkovanie samostatne, diskusia tak bude adresnejšia." 

 

img

 

Prečítajte si tiež: Slovensko dobieha Európu. Narastá násilie v našich rodinách

 

Ministerstvo predkladá na pripomienkovanie zákon o mestskom súde Bratislava, o mestskom súde Košice, zákon o nových obvodoch pre okresné súdy a zákon o nových obvodoch pre krajské súdy. 

Šéfka rezortu spravodlivosti vysvetlila, že každá časť reformy bude na sebe istým spôsobom nezávislá. „Snažíme sa vychádzať z pripomienok, ktoré sme dostali. Zobrali sme viaceré pripomienky, tie sme zapracovali. Toto sú nové návrhy, ktoré ja si myslím, že naozaj sú ešte presnejšie, čo sa týka aj postupu, ako by mala byť celá zmena realizovaná.“

Cieľom reformy súdnej mapy je špecializácia sudcov

 

"Cieľom zmeny je najmä špecializovať sudcov na jednotlivé právne oblasti, aby sme to umožnili, zväčšujeme obvody súdov, teda bude viac sudcov, z ktorých sa bude vyberať náhodným výberom, čo umožní aj boj s korupciou."

 

Nová súdna mapa bude znamenať podľa nej aj väčšiu transparentnosť. Ministerka zdôraznila, že pripomienkový proces chce využiť na diskusiu so sudcami, prokuratúrou či políciou. Z noviel vyplýva, že súčasné pracoviská krajských súdov sa nezrušia, len sa časť sudcov, v závislosti od agendy, na ktorú sa budú špecializovať, presunie do nového sídla. 

 

„Aby sme toto umožnili, potrebujeme zväčšovať obvody. Vytvoríme tak predpoklad, že bude viac sudcov, z ktorých sa bude vyberať, keďže ide o náhodný výber. To znamená, že je to veľmi dôležité ako opatrenie v boji s korupciou.“

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Reakcia ministerky Kolíkovej na výzvu sudcov, aby stiahla návrh novej súdnej mapy

 

"Napríklad je pravdepodobné, že sudcovia, ktorí sa venujú trestným veciam, zostanú na pracovisku Krajského súdu v Bratislave, ale tí, ktorí sa venujú obchodno-právnej agende, sa presunú do sídla Krajského súdu v Trnave."

 

 

Dôležitá je aj dostupnosť spravodlivosti

 

„Keď dôjdeme na súd, tak očakávame, že budeme mať v primeranom čase rozhodnutie. To znamená, že dôležitejšie ako počet kilometrov, je počítať čas, odkedy sa na súd obrátime, po rozhodnutie.“ O reforme sa bude ministerka naďalej rozprávať s koaličnými partnermi, sudcami či prokuratúrou.

 

Podobný článok: Kolíková: Žiadny sudca nepríde v novom modeli súdnej mapy o svoje miesto

 

Ministerka spravodlivosti predstavila prvýkrát návrh reformy súdnej mapy v novembri 2020 a v marci 2021 prešiel návrh pripomienkovaním. Voči pôvodnému návrhu bolo vznesených 460 pripomienok z toho 190 zásadných.

 

K paragrafu 363 očakáva posun v odbornej debate

 

Od pondelkového stretnutia odbornej komisie, ktorá má posudzovať sporný paragraf 363 Trestného poriadku , očakáva ministerka spravodlivosti Mária Kolíková posun v rámci odbornej debaty. Podľa nej by malo dôjsť aspoň k zúženiu možných alternatív riešenia. 

 

Prečítajte si: Na ktorého člena vlády sa spolieha Mária Kolíková?

 

"Budeme si vymieňať alternatívy, ktoré prichádzajú do úvahy. Myslím si, že je namieste, aby sa priestor zúžil, lebo alternatív riešenia je naozaj veľa."

 

Pripomenula, že v odbornej pracovnej skupine sú okrem zástupcov jednotlivých koaličných strán aj predstavitelia Špeciálnej a Generálnej prokuratúry SR. Výmena názorov by mala byť podľa nej hlbšia a odbornejšia.

 

"Sú aj ambicióznejšie riešenia sporného paragrafu, ktoré si však neviem predstaviť, že by sa na tom našla koaličná zhoda. Skôr sú v hre tie riešenia, kde bude do inštitútu zapojený ďalší subjekt, napríklad súd, osobitne vo veciach, kde už súd rozhodoval." 

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Sporný paragraf 363 poriadne rozvíril verejnú mienku!

 

Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, teda v procese pred podaním obžaloby, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Maroš Žilinka odmietol tvrdenie o selekcii médií

 

Generálna prokuratúra zrušila 31. augusta na základe tohto paragrafu obvinenia bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke.

 

 

Prečítajte si: Sulík je odhodlaný udržať Kolíkovú vo funkcii. Hovorí, že matematika a fakty nepustia!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies