Ministerka agrorezortu Matečná ubezpečuje ľudí, že potravín na Slovensku je dostatok

NETKY.SK • 16 Marec 2020, 09:24 • 2 min
Ministerka agrorezortu Matečná ubezpečuje ľudí, že potravín na Slovensku je dostatok

BRATISLAVA - Na území našej krajiny je podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (SNS) dostatočné množstvo potravín a preto nie je dôvod na šírenie paniky. Okrem iného vyzvala občanov Slovenskej republiky aby dodržiavali hygienu a nosili rúška.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie ministerky Matečnej 

"Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka úzko komunikuje s poľnohospodármi, potravinármi aj obchodnými reťazcami." 

 

"Na základe informácií, ktoré nám ich predstavitelia priebežne poskytujú, potravín je dostatok a nie je žiadny dôvod na paniku a vytváranie nadmerných zásob potravín a surovín na ich výrobu. ," zdôraznila. Dostatok potravín je podľa nej aj v maloobchodoch.

 

img

 

Agrorezort má podľa Matečnej informácie o zvýšenom nákupe chleba, ktorí spotrebitelia mrazia. "Nie ja na to žiaden dôvod. Výrobné kapacity sú dostatočné a vzhľadom na výrazný pokles spotreby v segmente hotelov, reštaurácií a kaviarní máme na Slovensku dostatočné kapacity," podčiarkla Matečná. Zásoby u producentov potravín sú podľa jej slov dostatočné.

 

img

 

"V sektore výroby chleba a pečiva evidujeme zásoby surovín v priemere aj na štvrťroka. Obilia na výrobu pečiva je dostatok, kapacity mlynov sú tiež dostatočné. Neevidujeme žiadne väčšie komplikácie vo výrobe, ani v logistike," doplnila.

 

Prenos cez potraviny by hroziť nemal

Informovala zároveň, že štátni potravinoví inšpektori pracujú tiež naplno a kontrolujú prevádzky s potravinami. Prenos vírusu cez potraviny je podľa jej slov však nepravdepodobný a žiadny taký prípad sa nezaznamenal.

 

img

 

Panika je nahorší stav 

"Vážení občania, ak zaznamenávate na pultoch nedostatok niektorého tovaru, súvisí to so zvýšeným nákupom ľudí a priebežne sú tieto potraviny dopĺňané. To, čo nám môže aktuálne najviac ublížiť, je panika," vyjadruje sa Matečná. Občanov SR preto vyzýva na zachovanie rozvahy, dodržiavanie pokynov hygienikov a ohľaduplnosť voči spoluobčanom nosením rúšok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies