Minister životného prostredia vyzval samosprávy v povodí Dunaja na vyčistenie brehov

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 13:12 • 2 min
Minister životného prostredia vyzval samosprávy v povodí Dunaja na vyčistenie brehov

BRATISLAVA - Minister životného prostredia László Sólymos vyzval 40 samospráv v povodí Dunaja, aby sa zapojili do aktivít, ktorých cieľom je vyčistiť brehy Dunaja, ale aj okolie miest a obcí v jeho blízkosti.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Odbor komunikácie ministerstva životného prostredia (MŽP), podporu iniciatíve Deň pre Dunaj už oznámilo 36 samospráv. Podujatie sa uskutoční v sobotu 24. júna v rámci Medzinárodného dňa Dunaja (Danube Day).

„Dunaj je symbolom integrácie Európy a spája obyvateľov susediacich štátov. No touto akciou chceme ukázať, že začať musí každý sám od seba. Som preto rád, že táto výzva si našla svojich prijímateľov vo forme takmer štyroch desiatok samospráv, ktorí sa rozhodli podporiť dobrú vec,“ povedal Sólymos. Počas Dňa pre Dunaj budú dobrovoľníci čistiť okolie rieky Dunaj, ale aj iných lokalít, kde to bude potrebné. Tým, ktorí sa ohlásili v prvom kole, MŽP poskytne vrecia na odpad a rukavice. Odvoz vyzbieraného odpadu zabezpečí rezortná organizácia Slovenský vodohospodársky podnik.

Medzinárodný deň Dunaja, ktorý si pripomíname 29. júna, vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality jeho vôd. Pri tejto príležitosti sa organizujú rôzne podujatia a aktivity pre širokú verejnosť. Dunaj je po Volge druhou najdlhšou riekou Európy s celkovou dĺžkou 2 860 km. Povodie, z ktorého odvádza vody do Čierneho mora, má rozlohu vyše 800-tisíc kilometrov štvorcových, čo predstavuje skoro desatinu celej Európy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies